Annons

Hyresgäster vägrar betala renovering av Stortorget

Östersund ​200 miljoner kronor. Så mycket har Östersundbostäders hyresgäster bidragit med till kommunkassan under fem år. Nu får det vara ett slut på den dubbla beskattningen anser Hyresgästföreningen och genomför en manifestation för att hyresgäster ska slippa betala för kommunal verksamhet två gånger.

​Varje år lämnar det kommunala bostadsbolaget Östersundsbostäder AB över många miljoner av sin vinst till kommunen. Pengar som hyresgästerna betalat med sina hyror.

Annons
 
– Hyrorna höjs varje år, men det verkar som att det bara är ett sätt för att Östersunds kommun ska kunna plocka pengar till sin egen verksamhet, säger Anne-Christine Strömberg, ordförande i Hyresgästföreningen i Östersund.
 
Strömberg tycker att hyresgästerna drabbas av en form av dubelbeskattning och att pengarna i stället skulle kunna användas till renoveringar av fastigheter och lägenheter.
 
– Som hyresgäst i allmännyttan, får du betala två gånger för kommunens underhåll och ombyggnationer. En gång genom kommunalskatten och en gång genom din hyra. Vi får betala både badhus och stortorg.
 
På onsdag genomför Hyresgästföreningen en manifestation för att protestera.
 
– Vi vill få folk att reagera. Vi tror inte att alla känner till hur det funkar med hyrorna och den dubbla beskattningen, säger Strömberg.
 
Fakta:
Så här mycket pengar har gått från Östersundsbostäder till Östersunds kommun under de senaste fem åren i så kallat koncernbidrag:
2004 70 miljoner
2005 41 miljoner
2006 41 miljoner
2007 22 miljoner
2008 26 miljoner
 
Hyreshöjningen för 2009 blev 3,25 procent. Östersundbostäder hade krävt 6 procent. Förhandlingarna mellan Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen strandade och höjningen avgjordes av den centrala Hyresmarknadskommittén.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Bandyklubbs höga löner nu hyresgästernas problem Pengar från MKB finansierar Malmös kulturliv 100 allmännyttor delar ut vinst till kommunen Östersundsbostäder blir Östersundshem Hyrorna klara för ÖSBO

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.