HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster vill ombilda lägenheter vid kanalen

Österåker 77 hyresrätter på Klappbryggan och Österskärsvägen i Åkersberga kan bli aktuella för ombildning. Det är hyresgästerna själva som anmält intresse. "Vi har höga hyror vilket gör att många flyttar", säger en av hyresgästerna.
Foto: Linda Dahlin
Klappbryggan. Sammanlagt rör det sig om 77 lägenheter på adresserna Österskärsvägen 4-8 samt Klappbryggan 5-51 som kan bli aktuella för ombildning.

Hyresvärden Armada har fått in en intresseanmälan om bostadsrättsombildning för fastigheten Tuna 3:85. Sammanlagt rör det sig om 77 lägenheter på adresserna Österskärsvägen 4-8 samt Klappbryggan 5-51. Initiativet till att ombilda kommer från hyresgästerna själva.

– Det finns ett intresse bland hyresgästerna. Vi har höga hyror här, vilket gör att det blir en hög omsättning på hyresgäster, säger en av hyresgästerna som är intresserad av att ombilda.

Läs ocksåDyr VA-påkoppling ger höga hyror i Österåker

Han ser inte den stora omflyttningen som en bra utveckling, och tror att en ombildning gör att familjer stannar.

– Att ta över är också ett sätt att försöka påverka månadskostnaden, vi kan till exempel sköta städning inom föreningen, säger han.

Hyran för en fyra på 97 kvadratmeter på Klappbryggan ligger på cirka 13 800 kronor i månaden. En etta på 49 kvadratmeter ligger på 7060 kronor i månaden. Vad kostnaden för en eventuell ombildning blir är inte klart än.

– Just nu avvaktar vi på att Armada ska bli klar med värderingen. Sedan får vi ta ställning till om vi har möjlighet att ombilda, säger hyresgästen.

Armadas vd Mikael Dahlberg bekräftar att det kommit in en intresseanmälan.

– Det rör sig om 77 lägenheter där en bit över två tredjedelar är intresserade av att ombilda, enligt de uppgifter vi har fått från de boende. Vi har dock inte kommit så långt än i processen, förutom att göra två värderingar, säger han.

Armada tillåter ombildning om det är en lämplig fastighet och en bra affär. En eventuell ombildning ska ske till marknadsmässiga villkor.

– Det innebär att lämpligheten för varje önskad ombildning av en fastighet prövas från fall till fall av styrelsen, säger Mikael Dahlberg.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger att de inte kan stå i vägen när medlemmar bestämmer sig för att ombilda.

– Däremot är vi emot att hyresrätter försvinner. Vi tycker att man ska bygga hyresrätter med rimliga hyror. Vi kan inte acceptera att hyrorna blir så höga i nyproduktion att inte ens en familj med två disponibla inkomster har råd att flytta in, säger Simon Safari.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.