Annons

Dyr VA-påkoppling ger höga hyror i Österåker

Österåker Att ansluta nyproducerade hyreshus till VA-nätet blir en dyr historia i Österåker. Kommunen tar en avgift på nästan 47 500 kronor – per lägenhet. Det blir cirka 250 kronor extra i månadshyra för hyresgästen. "En helt absurd kommunal utpressning", säger Stefan Björk, förhandlare för Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Foto: Linda Dahlin
Stefan Björk, förhandlingsledare för nyproduktion, Hyresgästföreningen Region Stockholm.

I Österåker har kommunen samma taxa för villor och lägenheter för att ansluta till det kommunala vatten- och avloppsnätet vid nyproduktion. Anslutningsavgiften ligger på 47 500 kronor per lägenhet och är bland den högsta taxan i länet.

– Det rimliga borde vara att man tar en betydligt lägre avgift per lägenhet för ett höghus än vad man tar för en enskild villa, säger Stefan Björk, förhandlare för nyproduktion i Stockholms län för Hyresgästföreningen Region Stockholm.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bygger ett fastighetsbolag ett hus med 100 lägenheter blir det en kostnad på drygt 4,7 miljoner kronor i anläggningsavgift för vatten.

– Det är inte rimligt att det skulle kosta kommunen nästan fem miljoner att koppla på vattnet till ett hus, kostar det en så barock summa behöver kommunen effektivisera och sluta slösa med invånarnas pengar, säger Stefan Björk, som ser att det blir svårare att hålla nere hyresnivåerna vid nyproduktion i kommuner med höga anläggningsavgifter.

Vattenanslutningsavgiften lägger på ungefär 250 kronor i månaden på hyran för en trea i ett nyproducerat hus.

Annons
Läs ocksåDyrare vatten driver upp hyrorna

– Det blir dyrt för hyresgäster i nyproduktion i slutändan, då påkopplingsavgiften för vatten läggs på i när det byggs, vilket gör att det blir dyrare att bygga i Österåker. Det kan röra sig om flera miljoner extra och blir ett försök att hålla nere kommunalskatten på andras bekostnad, säger Stefan Björk.

I Stockholms stad är det också samma anläggningsavgift för villa och lägenhet, men det kostar betydligt mindre att ansluta till VA-nätet: 10 800 kronor, vilket är bland den lägsta avgiften i hela länet. Ekerö, som också ligger under Roslagsvattens ansvar, har en anslutningsavgift på över 50 000 kronor, vilket är högst i länet.

Michaela Fletcher (M) är kommunalråd i Österåker kommun och ordförande i styrelsen för Roslagsvatten. Hon säger att politikerna är medvetna om de höga taxorna.

Läs ocksåMiljarder måste investeras i vatten och avlopp

–  Vi är medvetna om att det är ett orättvist system och håller på att se över det. Av tradition är Österåker en kommun där det byggs många villor och det är därför vi har haft den prissättningen. Just nu pågår ett arbete med att se över taxan, och det sköts på tjänstemannanivå på uppdrag av den politiska majoriteten, säger hon.

Annons

För tre år sedan blev Österåker en del av Sverigeförhandlingarna, som ska leda till en förlängning av Roslagsbanan in till Stockholms city.

– I och med Sverigeförhandlingarna har vi tagit på oss att bygga 7 020 nya lägenheter. Det är inte rättvist för de som vill exploatera och får betala per lägenhet till dagens anläggningsavgift, och en sänkning är på gång, men jag kan inte säga när, säger Michaela Fletcher.

Läs också I Bjuv har VA-taxorna ökat mest i Skåne Tanum toppar VA-ligan igen Vatten- och avloppstaxorna i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.