HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster visade sig vara knarkodlare

Nyheter Villan hade hyrts ut till en asiatisk familj på sex personer. Men när polisen kom på besök var alla sex personer borta. Kvar i huset fanns en okänd ung man och 23 kilo cannabis.
Foto: Polisen
6,1 kilo cannabisväxter hittades på platsen, vilket i skördemogen storlek motsvarar cirka 23 kilo.

Ute på glesbygden öster om Helsingborg ligger en miljonprogramsvilla i två plan som en Skånefamilj främst använt som fritidshus. För att tjäna lite extra pengar beslutade de i höstas att hyra ut den i andra hand via en annons på Blocket.

En asiatisk man med ett brittiskt pass svarade på annonsen och skrev senare på kontraktet. Även utlänningens fru och hans brors familj skulle bo i huset, allt som allt sex personer. I samband med kontraktskrivandet krävde den utländske mannen att ingen obehörig skulle få närma sig huset, med motiveringen att familjen tidigare varit utsatt för misshandel och därför undvek folk. 

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Uthyrningen löpte problemfritt i flera månader. Efter hand blev dock hyresvärdens bror, som bodde i närheten, misstänksam över det faktum att det aldrig stod några bilar parkerade vid huset och att ingen vare sig gick in eller ut. Allt tydde på att familjen inte bodde kvar. När brodern tog en runda kring huset reagerade han över att alla fönster var fördragna och att någon till råga på allt installerat ventilationsrör från källaren ut i friska luften.

När hyresvärden fick reda på dessa besynnerliga iakttagelser ringde han polisen. Patrullen som anlände till platsen i början av maj i år kände redan från tio meters håll en kraftig lukt av marijuana och ett beslut fattades om husrannsakan.

På andra sidan väggarna fann polisen en knarkodling i större skala, med växter som vid skördemogen storlek skulle motsvara 23 kilo cannabis. 

Annons
Läs ocksåHotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

Inne i huset greps även en man. Men han var inte någon av personerna som medverkat vid kontraktskrivningen utan en helt annan, 22-årig man från Vietnam, som enligt egen utsago blivit anställd för att ta hand om växterna. Vart de ursprungliga sex hyresgästerna tagit vägen visste han inte.

22-åringen hävdade att han blivit kontaktad av en asiatisk man som anställt honom som växtodlare. Han hade blivit glad över ett arbetstillfälle och tackat ja, för att kunna skicka pengar till sin familj i Vietnam. I förhör försäkrar 22-åringen att han saknade vetskap om att det rörde sig om olagliga droger och att han trodde att växterna var någon form av grönsaker. Visst hade han hört talas om cannabis tidigare men kände inte riktigt till vad det var för något.

Enligt 22-åringens version var hans enda uppgift att vattna växterna, fylla på jord i krukorna och skriva ner anteckningar om plantornas skötsel och utveckling. Då och då kom en asiatisk man och gav honom instruktioner.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

Tingsrätten finner det osannolikt att personen som ansvarade för odlingen skulle ha anställt någon som varit helt oinvigd i cannabisodling. Det framstår lika osannolikt att den vietnamesiske 22-åringen inte skulle ha insett vad han sysslat med i huset.

Annons

Att växterna inte nått sin slutfas och därför innehöll mindre halt THC än den färdiga produkten anses oviktigt, då odlingens omfång tyder på att plantorna avsågs få växa klart. 22-åringen döms därför till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Han utvisas emellertid inte till Vietnam, eftersom det finns risk att han där döms till döden.

I samband med polisutredningen framkom det att passet som den ursprunglige hyresgästen använt var förlustanmält. 

Läs också Haschdoft i trapphuset avslöjade svartuthyrning - nu kan hyreskontraktet ryka Haschrökares puffande ger grannarna i huset huvudvärk: "Mycket stark lukt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.