HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna kan inte återvända hem

Arboga Hyresgästerna har fortfarande inte kunnat återvända efter gasexplosionen i en fastighet i Arboga i somras. Men Hyresgästföreningens lokal klarade sig oskadd.
I somras skedde en gasolexplosion i en fastighet i Arboga. Polisen utreder misstanke om allmänfarlig ödeläggelse.

På kvällen lördagen den 6 juli skadades två hyresgäster lindrigt i samband med en explosion i en fastighet i centrala Arboga. Polisens bombtekniker kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en explosion från gasoltuber i fastighetens källare.

I huset finns hyreslägenheter, en pizzeria, hyresvärden Arboga-Lunds huvudkontor och Hyresgästföreningens expedition. Värst drabbades bostadsbolagets kontor och lägenheterna.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Hyresgästerna i de totalt 14 hushållen evakuerades i samband med händelsen och har fortfarande inte kunnat återvända.

– Alla har fått någon annanstans att bo. Vissa har vi erbjudit andra lägenheter, medan andra bor tillfälligt i sina sommarstugor eller hos sina föräldrar, säger Carin Bastås, marknadsansvarig på Arboga-Lund, vars kontor numera är fördelat på två adresser i centrala Arboga.

Hyresgästföreningens lokal däremot klarade sig utan större skador.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Men däremot är vi utestängda i 5-6 månader, vi kommer inte in. Det finns varken vatten eller avlopp i fastigheten, säger Jan-Olov Lööw, ordförande för Hyresgästföreningen i Arboga-Kungsör.

Tills vidare har Hyresgästföreningen flyttat in i en föreningslokal på Brattberget, lite längre bort från centrum.

 – Vi har flyttat över allting, men vi har ingen internetuppkoppling, det får vi ordna, säger Jan-Olov Lööw.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Han har fått beskedet att föreningen kan flytta tillbaka tidigast om ett halvår.

– Det var en otrolig tur att explosionen hände en helg. I veckorna är Lunds kontor fullbemannat, då vågar jag inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger Jan-Olov Lööw.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, som fortfarande pågår.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Hyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstäderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.