HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästerna låstes in i källaren – oklarheter om uppsåt friar mannen

Härnösand En hyresgäst i Härnösand låste in tre andra boende i källaren. De frihetsberövade fick hjälp av polisen att komma ut. Men mannen som åtalats frikänns av tingsrätten.
En genrebild i ett förrådsutrymme med två skuggprofiler.
Foto: Åsa Eriksson
Härnösandshus ställer sig frågande till händelsen eftersom det inte borde kunna inträffa med tanke på de låsfunktioner som finns på dörrarna till allmänna utrymmen.

Ångermanlands tingsrätt konstaterar i sin dom att det är oklart vem som talat med vem, vad som har sagts och varifrån uppgiften om de inlåsta personerna kom ifrån.

Det stod däremot klart att tre personer befann sig på fel sida om dörren till förrådsutrymmet när den slogs igen och låstes från utsidan.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Men berättelserna skiljer sig som sagt åt gällande detaljerna kring händelsen, som ägde rum i oktober 2021 i Härnösand.

Enligt polisen fick de larm om att det var obehöriga personer i en källare, att det var ett återkommande problem och att någon boende låst in dem.

Enligt fastighetsskötaren blev han uppringd av huvudkontoret som sa att det var personer som var inlåsta i källaren. I protokollet från polisförhöret hade fastighetsskötaren även sagt att han blivit uppringd av den åtalade som då berättat att han låst in flera personer i källaren. I rättssalen var inte fastighetsskötaren längre så säker på att det var den åtalade som ringt och han minns i vilket fall inte vad han då sagt.

Annons
Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Enligt de inlåsta hyresgästerna så vet de inte hur det gick till eller vem som låste dörren utan kunde bara berätta att de ringde efter hjälp när de upptäckte att de inte kunde ta sig ut.

Enligt den åtalade gick det till så här:

”Jag gick ner i källaren för att hämta en sak i mitt förråd och låste sedan dörren till källarförråden som stod öppen. Jag såg inte att det fanns några personer i källaren. Fastighetsskötaren hade flera gånger sagt att denna dörr skulle vara låst. Efter det ringde jag till Härnösandshus och sa att jag låst dörren för att jag trodde att man skulle rapportera det. Jag sa ingenting om att jag hade låst in några personer.”

Läs ocksåFamiljebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

Eftersom tingsrätten hade svårt att visa att den åtalade berövat de tre hyresgästerna friheten med flit så ogillades åtalet och mannen friades.

Domen har nu vunnit laga kraft och går inte att överklaga.

Annons

Jörgen Sjölund, förvaltare på Härnösandshus, kan inte kommentera domen och den enskilda händelsen.

Däremot bekräftar han uppmaningen till hyresgästerna att vara noga med att stänga och låsa dörrar till de allmänna utrymmena så att inte obehöriga slinker in.

– Men jag måste säga att jag har lite svårt att förstå hur det här har gått till ändå eftersom dörrarna är konstruerade så att man alltid ska kunna ta sig ut från insidan. Låsen är till för att se till att de som inte ska vara där inte kommer in.

Läs också Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.