Annons

Hyresgästföreningen avfärdar stämningsansökan

Lund Efter en veckas tystnad väljer nu Hyresgästföreningen att kommentera den stämningsansökan som en missnöjd hyresgäst i Lund riktad mot föreningen.

Som Hem & Hyra skrev i förra veckan kräver hyresgästen Svante Dahl ett skadestånd på drygt 10 000 kronor av Hyresgästföreningen. Den så kallade Lundamodellen, en ny hyressättningsmodell, infördes aldrig i hans bostadsområde förra våren utan LKF och Hyresgästföreningen enades om att vänta med införandet. Eftersom Svante Dahl och andra hyresgäster på Offerkällan fått ett förhandsbesked från LKF om en hyressänkning på runt 10 procent menar han att han nu betalat för mycket hyra i ett helt år.

Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, anser dock att allt gått korrekt till i förhandlingarna med det kommunala bostadsbolaget. I ett mejl till Hem & Hyra tillbakavisar hon den kritik som framförs i stämningsansökan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Först och främst vill jag informera om att det finns förhandlingsordning för fastigheten och att hyresgästerna  i alla förhandlingar med LKF har varit representerade av förutom tjänstemän även förtroendevalda genom förhandlingsdelegationen i Lund. Så även i denna förhandling.

Anledningen till att man väntar med införandet av den nya hyressättningsmodellen i just det här bostadsområdet är att det pågår ett omfattande renoverings- och moderniseringsarbete som inte är klart ännu.

 – I och med detta var parterna överens om att förutsättningarna för en hyressättning enligt Lundamodellen först kunde ske när hela renoveringsprojektet hade genomförts. Först då skulle parterna kunna sätta en korrekt hyra, skriver Dorthe H Romare.

Läs ocksåCannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla felRester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

I övrigt hänvisar hon till den ansvariga förhandlaren Petter Ek. Även han menar att allt gått korrekt till i förhandlingarna med LKF.

Exakt vad är det för svårigheter som gjort att Lundamodellen inte kunde införas direkt?

Annons

– Vi vill inte sätta den nya modellen när det är en pågående process. Det är inte bara enkel matematik som stämningsansökan ger sken av, det kan bli förändringar så vi vill ha det hela klart först. Visst skulle man kunna införa något och sedan ändra på det men det blir svårt för hyresgästerna att förstå sådana ständiga justeringar. Det blir aldrig bra.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

När kan modellen införas på Offerkällan?

– När arbetet i området är klart. Jag vågar inte säga exakt när, kanske till våren 2015.

De som flyttar ut innan Lundamodellen införs, ska de kompenseras om det visar sig att de betalt för mycket hyra?

– Man får en kompensation för ombyggnadsarbetet.

Men går de inte då miste om den utlovade hyressänkningen?

Annons

– Nej, inget är ju klart än. Det är möjligt att hyresgästerna varit på någon simulering hos LKF om hur Lundamodellen skulle kunna komma att slå. Men det känner jag inte till. Simuleringar är en sak. Det är först när pappren är påskrivna som det är klart.

Ingen information har gått ut till hyresgästerna på Offerkällan om varför Lundamodellen inte införts. Kunde ni undvikit missnöjet bland hyresgästerna genom att informera bättre?

– Normalt sett går man ut med information först när man är klar. Det är alltid lätt att säga att man borde gjort på ett visst sätt när man sitter med facit i hand.

 

Läs också Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.