HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen avvisar skadeståndskrav

Lund Tre månader efter att en hyresgäst i Lund stämde Hyresgästföreningen i tingsrätten för ett dåligt avtal har nu Hyresgästföreningen svarat. Skadeståndskravet bestrides helt.
LKF:s bostadsområde Offerkällan på Norra fäladen i Lund

Det var i början av juni som Svante Dahl, tidigare ordförande i den lokala hyresgästföreningen Offerkällan i Lund, vände sig till domstol för att kräva Hyresgästföreningen på drygt 10 000 kronor i skadestånd. Han menar att Hyresgästföreningen svek de boende i bostadsområdet på Norra fäladen genom att låta värden LKF vänta med att införa den nya hyressättningen i Lundamodellen som infördes i resten av Lund under våren 2013.

Förhandsbeskedet från LKF var att den nya modellen skulle innebära en hyressänkning på cirka 10 procent för de boende på Offerkällan. Eftersom sänkningen uteblev har LKF kunnat plocka ut för hög hyra under ett års tid, menar Svante Dahl.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

– Hyresgästföreningen skulle aldrig gått med på detta. Det var en vårdslös handläggning av hyresförhandling. Hyresgästföreningen har gått LKF:s ärende och inte sett till det bästa för hyresgästerna, sa Svante Dahl till Hem & Hyra, när stämningen lämnades in.

Han vill ha skadestånd motsvarande den överhyra han anser sig ha betalt under drygt ett års tid, 10 150 kronor.

Nu kommer svaret från Hyresgästföreningen. Föreningen tillbakavisar skadeståndsanspråket och hänvisar till det pågående renoveringsarbetet i området Offerkällan. Först när projektet är slutfört är alla förutsättningar för en hyressättning enligt Lundamodellen kända, menar man.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

– Det är en fiktiv skada som Svante Dahl åberopar. Det är ju parterna gemensamt som kommit fram till att vänta. Det har inte beslutats om någon sänkning. Därmed har han inte lidit någon skada, säger Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

I sin stämningsansökan till tingsrätten skriver Svante Dahl att Hyresgästföreningen i egenskap av ombud för honom och andra hyresgäster i området träffat ett avtal med LKF som varit till nackdel för de boende. ”Hyresgästföreningen har inte uppfyllt sin plikt att tillvarata sin uppdragsgivares intressen”.

I sitt svaromål förnekar Hyresgästföreningen att det skulle föreligga något sådant ”ombudsförhållande mellan parterna. I vart fall har Hyresgästföreningen inte behövt inhämta något godkännande av sitt förhandlingsarbete från Svante Dahl”. Vid de kollektiva hyresförhandlingarna agerar Hyresgästföreningen inte som personligt ombud för Svante Dahl eller andra hyresgäster utan genom ett mandat som föreningen får genom hyresförhandlingslagen och förhandlingsordningen. Och den nuvarande hyresnivån på Offerkällan bedömer Hyresgästföreningen som skälig.

Annons
Läs ocksåGrannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården"

– Som jag skriver i mitt yttrande, Svante Dahl har fortsatt att betala sin hyra, han har inte begärt prövning av hyresnivån, han har inte begärt att få träda ur förhandlingsordningen, säger Mats Lindahl.

För ett år sedan valde Hyresgästföreningen att utesluta Svante Dahl som medlem med motiveringen att han aktivt arbetat för att skada Hyresgästföreningen i sin ställning som ordförande för den lokala föreningen Offerkällan. Tillsammans med andra missnöjda hyresgäster i bostadsområdet bildade Svante Dahl då en utbrytarförening, Sveriges hyresgästers riksförbund.

Läs mer:  

Hyresgästföreningen avfärdar stämningsansökan

Lösning på pengakonflikt i föreningen Offerkällan

Startar utbrytarförening efter långvarigt bråk

Ny styrelse för Offerkällan valdes

Annons

Lundakonflikten fortsätter med bråk om pengar

Hyresgäster stämmer LKF

Hyresgäster på Norra fäladen kräver svar från LKF

Årsmötet på Offerkällan ställdes in efter bråk

Hyresgästföreningen utesluter kritisk ordförande

Intern hyresstrid rasar i Lund

Läs också Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt Lund: Demonstration mot vinstuttag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.