Annons

Hyresgästföreningen bemöter privatvärdarna

Nyheter ​Hyresmarknaden fungerar inte, skriver privatvärdarnas utredningschef Emma Henriksson i Dagens Industri. De privata fastighetsägarna har inte tillräcklig insyn i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de kommunala fastighetsägarna. Fel, svarar Hyresgästföreningens förhandlingschef Pär Svanberg. Fastighetsägarna har fått god avkastning, och många uppskattar den lugna utvecklingen på hyresmarknaden.

Det är i dagens utgåva (27 oktober 2008) av Dagens Industri som Emma Henriksson, utredningschef vid de privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna, går till våldsamt angrepp mot det nuvarande sättet att fastställa hyrorna.

Annons
Fastighetsägarna har tagit reda på hur hyrorna förhandlats fram på tolv orter. De privata hyresvärdarna känner sig genomgående överkörda, eftersom hyrorna förhandlas fram av Hyresgästföreningen och de kommunala hyresvärdarna (allmännyttan). Vid dessa förhandlingar fastställs det tak som privatvärdarna ska hålla sig under.
Följden blir – enligt Fastighetsägarna – hyror som inte speglar hyresgästernas värderingar, och extremt litet bostadsbyggande.
 
Privatvärdarna pekar också på den trepartsöverenskommelse som privatvärdar, kommunala hyresvärdar (i organisationen Sabo) och Hyresgästföreningen skrev under i början av 2000-talet. Där kom de tre parterna överens om att gemensamt stärka hyresrättens ställning. Men Sabo och Hyresgästföreningen sviker överenskommelsen, enligt Fastighetsägarna.
– Privatvärdarna gör en egen tolkning av trepartsöverenskommelsen. Allmännyttans organisation Sabo och vi i Hyresgästföreningen gör en annan tolkning säger Pär Svanberg.
– Det var aldrig avsikten att privatvärdarna skulle sitta med vid förhandlingsbordet när de kommunala hyrorna görs upp. Jag tvivlar på att de privata hyresvärdarna skulle vilja ha med den kommunala konkurrenten vid de privata förhandlingarna, eller släppa in kommunala fastighetsägare att kolla de interna räkenskaperna.
– Däremot har vi rekommenderat arbete i lokala hyreskommittéer, med alla tre parterna, just för att diskutera hyressättningen på den egna orten.
 
Svanberg anser att privatvärdarnas centrala linje att ständigt ifrågasätta den nuvarande ordningen och att försöka lyfta över hyressättningen till politikerna kan undergräva hela systemet.
– Jag tror att Fastighetsägarna centralt vill ha fria inflyttningshyror. Men då skulle systemet rämna, säger Svanberg.
– Men jag vet att många privata hyresvärdar är nöjda med det nuvarande systemet. Det har gett hyresmarknaden en lugn utveckling även under tider med stora förändringar, exempelvis omläggning av skatter. Och fastighetsägarna har haft en god avkastning.
 
 
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.