HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen går avsiktligt med förlust

Nyheter Hyresgästföreningens verksamhet ska gå ungefär jämnt upp i år. Men satsningar som finansieras med eget kapital gör att det i stället ska bli ett minus på dryga 46 miljoner.

Det är ingen hemlighet att Hyresgästföreningens riksförbund har gått med ett planerat underskott. Riksförbundet är nu inne på det sista av tre år som förbundsstyrelsen budgeterat ett underskott på hela 150 miljoner kronor. Pengarna används till satsningar på utveckling av IT-system, kampanjen Bostadslyftet och övrig opinionsbildning. I år satsas bland annat 37 miljoner på IT- och opinionsbildning och 10 miljoner på Bostadslyftet. Det finns även en reservpost att ta ur. Bland annat sker en satsning på att tillsammans med regionen utveckla Hyresgästföreningen i Stockholm

Pengarna till alla dessa satsningar tas ur Hyresgästföreningens riksförbunds egna kapital på omkring 730 miljoner kronor. Tanken är att det egna kapitalet på sikt ska minska, så där finns dryga 500 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär det samtliga medlemmarna betalar i avgift under ett år.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– Årets budget innebär att vi kommer att jobba på ungefär samma vis som föregående år, det är inga dramatiska förändringar, säger Stig Josefsson, tillförordnad ekonomichef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Om satsningarna som finansieras från det egna kapitalet kommer att fortsätta under 2016 är ännu inte bestämt, men klart är att Hyresgästföreningens kassa även efter 2015 kommer att vara större än de dryga 500 miljonerna som är det långsiktiga målet.

– Om satsningarna ska fortsätta är en fråga för förbundsstyrelsen att avgöra, säger Stig Josefsson.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.
Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.