Annons

Hyresgästföreningen går avsiktligt med förlust

Nyheter Hyresgästföreningens verksamhet ska gå ungefär jämnt upp i år. Men satsningar som finansieras med eget kapital gör att det i stället ska bli ett minus på dryga 46 miljoner.

Det är ingen hemlighet att Hyresgästföreningens riksförbund har gått med ett planerat underskott. Riksförbundet är nu inne på det sista av tre år som förbundsstyrelsen budgeterat ett underskott på hela 150 miljoner kronor. Pengarna används till satsningar på utveckling av IT-system, kampanjen Bostadslyftet och övrig opinionsbildning. I år satsas bland annat 37 miljoner på IT- och opinionsbildning och 10 miljoner på Bostadslyftet. Det finns även en reservpost att ta ur. Bland annat sker en satsning på att tillsammans med regionen utveckla Hyresgästföreningen i Stockholm

Pengarna till alla dessa satsningar tas ur Hyresgästföreningens riksförbunds egna kapital på omkring 730 miljoner kronor. Tanken är att det egna kapitalet på sikt ska minska, så där finns dryga 500 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär det samtliga medlemmarna betalar i avgift under ett år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Årets budget innebär att vi kommer att jobba på ungefär samma vis som föregående år, det är inga dramatiska förändringar, säger Stig Josefsson, tillförordnad ekonomichef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Annons

Om satsningarna som finansieras från det egna kapitalet kommer att fortsätta under 2016 är ännu inte bestämt, men klart är att Hyresgästföreningens kassa även efter 2015 kommer att vara större än de dryga 500 miljonerna som är det långsiktiga målet.

– Om satsningarna ska fortsätta är en fråga för förbundsstyrelsen att avgöra, säger Stig Josefsson.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.