HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen ger tummen ner till nya regler

Nyheter Regeringens utredare har föreslagit att reglerna för hyressättning i nya lägenheter ska göras snäppet generösare för att öka byggandet. En fruktlös insats, replikerar Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren föreslår helt andra ändringar för att göra hyresrätten mer attraktiv.

I november i fjol tillsatte regeringen en utredning för att undersöka om det går att öka byggandet genom att förändra reglerna för så kallad presumtionshyra i nya hyresrätter.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit kom regeringens utredare Håkan Julius i sin rapport fram till att hyrorna i nyproduktionen redan nått en smärtgräns och att generösare regler bara skulle få en marginell påverkan av nyproduktionen.

Läs ocksåIngen kännbar effekt av att ändra på nya hyror

– Vill man ha fler hyresrätter är det helt andra åtgärder man måste vidta, sa han vid tillfället till Hem & Hyra.

Nu har förslaget varit ute på remiss, och inte oväntat sätter sig Hyresgästföreningen emot förslaget som bland annat innefattar att låta hyresvärden ta ut extra höga hyror under särskilda omständigheter.

– Det finns inget som visar att hyressättningssystemet i sig hämmar nyproduktionen av hyresrätter. Det har inte heller utredningen kunnat visa, säger förhandlingschefen Erik Elmgren.

Läs ocksåSkenande hyror för nya lägenheter

Han är övertygad om att det inte gynnar bostadsbyggandet att ändra regler i ett komplicerat regelverk i tider då det redan byggs rekordmycket. I stället skulle Hyresgästföreningen vilja se en utjämning av de skattemässiga ojämlikheter som finns mellan hyrt och ägt boende.

Helst av allt skulle Hyresgästföreningen vilja se att färre hyresvärdar tillämpar den så kallade presumtionsmodellen, som alltså tillfälligt ger utrymme för högre hyror. Risken med att fortsätta bygga lägenheter med dagens höga hyror är att bostadsbristen består, eftersom ingen kan eller vill betala, resonerar han.

– Många människor har idag inte råd att efterfråga det som byggs och presumtionshyresnivåerna ligger redan på alltför höga nivåer.

Läs ocksåLinköpings nya höghus invigt

Varken Fastighetsägarna eller den allmännyttiga branschorganisationen Sabo tror att förslagen kommer att leda till fler hyresrätter.

Fakta: Detta är presumtionshyra

Värden och Hyresgästföreningen kommer överens om att hyran i ett första skede inte ska vara beroende av de andra hyrorna på orten. Det innebär att värden kan sätta en betydligt högre hyra än vid bruksvärdesmodellen. Gäller i 15 år, sedan är tanken att presumtionshyrorna ska fasas in i övriga hyressystemet.

Läs också Lotten avgör i Ronneby Bedrägerimisstankar tvingar bort KD-topp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.