Annons

Hyresgästföreningen kritiserar bostadsbolagens vinster

Stockholm De kommunala bostadsbolagens vinster blir en fråga i kommande hyresförhandlingar. Det lovar P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen i Stockholm.
Det är tidningen Bofast avslöjande om hur stora vinster kommunala bostadsbolag ger till sina ägare som har fått Hyresgästföreningen att reagera. I Stockholm delar Botkyrkabyggen, Telge Bostäder, Haningebostäder och Sollentunahem delar ut stora koncernbidrag eller aktieutdelningar till ägarna.
 
Att en del kommuner sedan ger tillbaka en del av pengarna till bostadsbolaget, spelar ingen roll enligt P-O Brogren. 
– Jag tycker det räcker att bolagen tar ut den vinst som de har rätt att ta ut och slutar ta ut så stora vinster som de gör idag. Hyresgästerna behöver pengarna bättre än bolagen, säger han.
 
Ett exempel är Botkyrkabyggen som gav kommunen 24 miljoner under 2009 och fick tillbaka 13 miljoner kronor.
– De har redan bra ekonomi och borde sänka  hyran istället för att ta ut en stor vinst, säger P-O Brogren.
 
Men Ulf Nyqvist, vd i Botkyrkabyggen, håller inte med.
– Vi ska inte använda vinsten till att sänka hyran eller underhålla lägenheter i nuläget.
 
De pengar som Botkyrkabyggen fick tillbaka i form av ett aktieägartillskott kan inte användas till den dagliga verksamheten, men förbättrar bolagets soliditet marginellt och därmed möjligheterna att få lite bättre lånevillkor.
–Det är en fördel när vi ska låna för att renovera och är bra på lite längre sikt, säger Ulf Nyqvist.
 
Men Hyresgästföreningen kommer att använda bolagens vinster som argument i de kommande hyresförhandlingarna med bolagen.
– Jag vet inte vilka krav som kommer att ställas men med tanke på bolagens stora vinster hade inte hyrorna behövts höjas under 2010 och det är en indikation av hur vi kommer att agera i årets förhandlingar, säger P-O Brogren.
Ulf Nyqvist berättar också att koncernbidraget till kommunen upphör nästa år. Istället ska Botkyrkabyggen betala en högre borgensavgift till kommunen på grund av den nya lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet. Den nya lagen jämställer lånevillkoren för kommunala bostadsbolag med privata, något som höjer kostnaden för Botkyrkabyggen.
– Vi räknar med att betala cirka 5 miljoner kronor mer i riskpremie till kommunen när de är borgenär för våra lån. Resten av vinsten vi gör kommer att stanna i bolaget, det blir lite mer pengar jämfört med tidigare, säger han.
 
Haningebostäder är ett annat bolag som tas upp i Bofasts granskning och som gav Haninge kommun koncernbidrag under 2009, totalt 5,6 miljoner kronor. Men enligt Christoph Vejde, vd på Haningebostäder är det räntekostnader för ett lån som Haningebostäder har till Haninge kommun.
-Vi skulle kunna låna av någon annan men då skulle det bli dyrare. Haningebostäder har ett vinstkrav på fem procent men de pengarna går inte till kommunen utan till Haningebostäder, säger Christoph Vejde.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.