Annons

Hyresgästföreningen motsätter sig högt hyreskrav i Nyköping

Nyköping Nyköpingshem vill höja hyrorna med 3,23 procent nästa år. Orsaken är bland annat att bolaget har ett stort behov av att renovera miljonprogrammet. För mycket, tycker HGF.

Nyköpingshem är först ut bland de kommunala bostadsbolagen i Södermanland att yrka på hyreshöjning för 2015. Från årsskiftet begär bolaget 3, 23 procent i hyreshöjning för sina drygt  3 200 lägenheter.

-Det handlar bara om underhåll i form av stambyten och ytskikt. Helst vill vi träffa en flerårig uppgörelse där vi bestämmer hur många hus som ska renoveras till exempel under en femårsperiod, säger Christer Gustavsson, vd för Nyköpingshem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt honom är en lämplig renoveringstakt cirka 100 lägenheter per år. En längre framförhållning skulle också kunna leda till ett ökat hyresgästinflytande, menar Gustavsson.
-Det kommer finnas en möjlighet att låta hyresgästerna vara med och påverka i god tid.

Hyresgästföreningen tycker inte att Nyköpingshems krav är rimligt, bland annat med tanke på det låga ränteläget.

Annons

– Lägre hyreskrav och låga hyreshöjningar gynnar den svenska ekonomin. När räntan sänks men hyrorna höjs blir det väldigt skevt. Hyresgästerna drabbas ju dubbelt upp, får inte del av räntesänkningen utan får istället höjda hyror. säger Astrid Öhman Asp, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Läs ocksåGörans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenhetenBilden visar det nedfallna innertaket.

Men behöver inte bolaget höja för att kunna renovera?
– I en separat förhandling med Nyköpingshem har vi redan fastställt hur stora framtida renoveringar ska hanteras. Varje enskild fastighet som renoveras kommer att bära kostnaden i sig själv, i form av nya bruksvärdeshyror. Kostnadsökningen kommer alltså inte att slås ut på alla hyresgäster. Med tanke på detta tycker vi det är väl magstarkt att begära 3,23 procent i hyreshöjning, säger Astrid Öhman Asp.

Hyresförhandlingarna inleds den 18 november.

Annons

I fjol höjdes hyrorna för Nyköpingshems hyresgäster med två procent.

Läs ocksåKrisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk kraschHyreshus till salu

 

Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.