HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen om budgeten: Många utsatta i hyresrätt glöms bort

Nyheter Regeringens coronabudget sägs innehålla extra av allt. Även hyresmarknader får satsningar i form av ökat investeringsstöd och bidrag till energieffektivisering. Men Hyresgästföreningen efterlyser en statlig hyresfond för alla dem som inte omfattas av befintliga skyddsnät.
Foto: Hyresgästföreningen, Pixabay
En bit på väg. Hyresgästföreningens chefsekonom välkomnar regeringens satsningar i budgeten, men efterlyser en statlig hyresfond.

Både satsningar och skattesänkningar är massiva i statsbudgeten för nästa år som regeringen tagit fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Även hyresmarknaden omfattas. I budgetpropositionen höjs anslaget för investeringsstödet från nuvarande 7,5 till 9,3 miljarder kronor 2021 och anslaget ökas med 1,1 miljarder kronor 2022 och med 1,9 miljarder kronor 2023. Stödet är som tidigare villkorat med att hyrorna inte får överstiga en viss nivå.

Läs ocksåPolitiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Den utökade satsningen välkomnas av Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg, även om höjningen annonserats tidigare. Sveriges allmännytta gör också tummen upp och menar att stödet är viktigt, både för att det ska bli fler bostäder och för att återstarta ekonomin. Fastighetsägarna, som länge varit kritiska mot investeringsstödet, menar att om nu regeringen ändå insisterar på att gå vidare med investeringsstödet så vill man gärna vara med och se till att det går till dem som är i störst behov.

Stöd till energieffektivisering har prövats förut. Då var intresset svalt från hyresvärdarna. Framför allt för att regelverket var krångligt och bara riktade sig till fastigheter i utsatta områden med hög energiförbrukning. Stödet avskaffades när moderaterna och kristdemokraternas budget klubbades av riksdagen efter valet 2018. Nu görs ett nytt försök: Till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utemiljöer anslås 900 miljoner. Enligt förslaget ska stödet sedan öka och omfatta totalt 4,3 miljarder till och med 2023. Hur bidraget ska utformas är emellertid inte klart.

– Vi hoppas att stödet ska hjälpa till att göra energieffektiviseringar lönsamma. Men vi skulle vilja se ett mycket större stöd för att folk ska slippa flytta efter renoveringar på grund av hyreshöjningar, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Till direkt stöd till hushållen beslutade regeringen nyligen att behålla den höjda nivån i a-kassan och slopad karensdag. Bra, men inte tillräckligt, menar Hyresgästföreningen, som skulle vilja se en hyresfond som hushåll som riskerar att bli av med hyreskontraktet ska kunna söka medel ur.

– Det är inte säkert att alla hyresgäster fångas upp i de befintliga systemen. Exempelvis 700 000 svenskar med tillfälliga anställningar. Därför föreslår vi en statlig hyresfond. Jag tror att konsekvenserna av coronan kommer att ses mer framöver. Det var lättare i början för värden att ge anstånd, men ju längre tiden går ökar fastighetsägarens behov att få in hyran, säger Martin Hofverberg.

Corona i Hyressverige
Läs också Hyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta" Tusentals hyresgäster har drabbats av minskat inflytande vid renovering under pandemin Säker pandemifika bryter vardagen i Mörrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.