Annons

Hyresgästföreningen ordnar fackeltåg mot våldet

Göteborg I helgen tågade hyresgästerna i Tynnered mot våldet. Nu ska Hyresgästföreningen Frölunda ta fram en manual för att underlätta nästa gång en kris uppstår.

På lördagen anordnade Hyresgästföreningen i Frölunda fackeltåg mot våldet. Bakgrunden är den otrygghet som det kriminella våldet skapar i stadsdelen, ett våld som senast i visade sig i mordet på två unga bröder den 31 oktober.

Den lokala hyresgästföreningen Pärlan och deras lokal blev omedelbart efter mordet en samlingspunkt, och styrelsemedlemmarna har fått dra ett tungt lass på flera sätt. Nu vill Hyresgästföreningen i Frölunda skapa ett hjälpmedel, en sorts manual inför nästa gång en kris inträffar i ett bostadsområde.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Olof Pettersson är vice ordförande i Hyresgästföreningen Frölunda.

– Tyvärr är det nog inte sista gången vi ser något sådant här. Och när det händer behöver en LH (lokal hyresgästförening) all support de kan få. Föreningen på stadsdelsnivå måste både ställa upp med folk och stötta på andra sätt, säger Olof Pettersson.

Redan har några enkla åtgärder identifierats.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Dels att ta fram någon sorts förteckning över alla förtroendevalda medlemmar runtom i föreningen, så att det går lätt att kontakta dem. Dels en lista över telefonnummer till olika myndigheter, till kyrkan och till andra krisorganisationer, säger Olof Pettersson.

Frölundaföreningens hemsida ska även gå att använda för akuta upprop, så att frivilliga kan anmäla sig till arbetspass och liknande.

– Vi är precis i början av det här arbetet, så vi får se vad som händer. Men vi vill också trycka på att fastighetsägarna har ett stort ansvar för att motverka otryggheten i bostadsområdena, säger Olof Pettersson.

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Kan fastighetsägare verkligen förhindra kriminalitet i ett område?

– De kan jobba med säkerheten, förbättra belysningen, klippa ner buskage och installera nya portsystem som gör det svårare för obehöriga att ta sig in i trapphusen. Sådana saker gör att människor känner sig tryggare.

Annons

Finns det exempel på att det har fungerat?

– Ja. På Gånglåten hade vi till exempel problem med anlagda bränder tidigare, men sedan Poseidon installerat elektroniska låssystem har det blivit mycket säkrare.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.