Annons

”Hyresgästföreningen passar inte in i tidsandan”

Blekinge Barbro Engman, ordförande för Hyresgästernas riksförbund, inledde fullmäktiges årsmöte i Hyresgästföreningen Sydost på lördagen.
Foto: Linda Alfons
Barbro Engmans anteckningar.

Med ett manus mer i form av en mindmap än något annat klev Barbro Engman upp på scenen framför drygt hundra årsmötesdeltagare. Temat var tidsandan och hon tog avstamp i början av sin politiska karriär 1973.

– Då satt vi aldrig och funderade över att vi skulle privatisera sjukvården och att vi ska bli kunder på en marknad, som vi gör i dag. Där passar inte Hyresgästföreningen in, vi står för solidaritet och kollektiva lösningar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samtidigt är kollektivet till för individualisterna, de som växer upp och är på väg ut i samhället i dag, för Hyresgästföreningen har en stor andel unga medlemmar och, konstaterar Barbro Engman, är Sveriges största ungdomsorganisation.

Tidsandan som råder nu fokuserar på vinst.

– Om man nu vill sova dåligt och drömma mardrömmar kan man gå in på kommunernas hemsidor och läsa ägadirektiv och om hur de ser på det här med värdeöverföring.

Annons
Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Det som stör sömnen allra mest är att kommunerna inte riktigt vet vad de sysslar med, menar Barbro Engman. För det är ännu inte helt klart hur den nya hyreslag som infördes i januari 2011 ska tolkas.

–    Jag oroar mig väldigt mycket för att nu sitter kommunerna och funderar på hur de ska göra med den nya lagen. Det är ingen som vet vad ”marknadsmässig avkastning” är. Under tiden pågår alla möjliga konstiga tolkningar av vad det är.

Där krävs en rättslig prövning – och det är tur att Hyresgästföreningen har så duktiga jurister, säger Barbro Engman.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Även de privata fastighetsägarna får en släng av sleven.

Annons

–    De är otroligt intresserade av att staten ska sätta hyran. Visst ska de förhandla, men sen ska vi gå till hyresnämnden där sanningen ska komma fram.

Stämmoledamöter från region Sydost utsedda

Läs också Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.