Annons

Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar

Västmanland I Nordmakedonien är hyresgästers rättigheter obefintliga. Det vill den nystartade hyresgästföreningen i landet ändra på. Hyresgästföreningens region Aros-Gävle bidrar med pengar och kunskap.
Regionordförande Hans Eklund och regionchef Johan Pelling var med på en bostadsfestival i Skopje i maj.
I maj deltog regionordförande Hans Eklund och regionchef Johan Pelling i en bostadsfestival i Skopje.

Som enda region i Sverige har Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle ett biståndsprojekt. I slutet på maj träffade regionordförande Hans Eklund och regionchef Johan Pelling regeringen i Nordmakedonien för att prata hyresfrågor. De var även med på en bostadsfestival arrangerad av den nordmakedonska hyresgästföreningen, HTO, som i dag har 140 medlemmar.

Drygt 52 000 kronor per år

Under 2023 betalar region Aros-Gävle 4 500 euro i stöd till föreningen, det vill säga drygt 52 000 kronor. Hyresgästföreningens riksförbund är också med och finansierar med en lika stor summa per år.

Hur kommer det sig att ­regionen stöttar en hyresgästförening på Balkan med medlemspengar?

Hans Eklund

– Internationell solidaritet är naturligt för Hyresgästföreningen. I förbundets påverkansplan 2023-2026 är internationellt arbete en av sex prioriterade frågor, säger region­ordförande Hans Eklund.

Enligt Johan Pelling ligger regionens intäkter på runt 70 miljoner per år. 2022 gick regionen plus med 1,6 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen Anna-Maria Bergström i Gottsunda, Uppsala, tycker att projektet är bra.

Annons

– Jag tycker det är fantastiskt att Hyresgästföreningen bidrar med pengar till detta projekt. Många kämpar ändå idag med inflation och postpandemin, och då är det på tiden att åtminstone människors bostadssituation kan tryggas, säger hon.

Anordnar möten för pengarna

Enligt Maja Staleska, ordförande för HTO, är stödet från Sverige ovärderligt.

– Utan Hyresgästföreningen hade HTO inte existerat. Hyresgästföreningen är en förebild och inspiration. För pengarna har vi möjlighet att anordna möten och andra aktiviteter. Om vi undrar något kan vi ringa Hans och Johan och fråga om råd. Och det är tal om att två jurister från Sverige ska komma hit på utbyte.

Maja Staleska

Hon berättar över Facetime att hyresmarknaden i Nordmakedonien är helt oreglerad. Hyresvärdarna kan ta ut vilka hyror de vill. Hyresgästerna är i minoritet i landet där 86 procent äger sina bostäder. De som hyr är vanligen studenter eller personer som jobbar tillfälligt. Själv hör Maja till undantagen som bott 19 år i sin hyreslägenhet.

Kartlägger vilka frågor som är viktiga

Hyresfrågor har varit ett icke-ämne och ingen har stått upp för hyresgästers rättigheter i landet innan HTO bildades, enligt Maja Staleska.

Annons

– Vi började med att kartlägga situationen och identifiera problemen. De största är att få hyresvärdar att hyra ut legalt, och att få fram fler lägenhetsinspektörer.

Hyresgästers rättigheter i Nordmakedonien är obefintliga. Det vill nystartade hyresgästföreningen HTO ändra på. Bilden är från huvudstaden Skopje.

Under de två år som HTO existerat har föreningen hunnit få ett visst inflytande. Regeringen har bett HTO om hjälp att ta fram en bostadsförsörjningsplan.

– Det är positivt att HTO på kort tid blivit en samtalspartner att räkna med, säger Hans Eklund.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Region Aros-Gävle har sedan länge ett etablerat samarbete på Balkan, Freja Forum – en mötesplats för bostadsfrågor som arrangeras i olika länder varje år.

Läs också Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.