HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen:Håll tillbaka höjningar

Halland Hyreshöjningarna måste bli lägre än i förra årets uppgörelser. Den uppmaningen skickar nu Hyresgästföreningen i Region norra Skåne till fastighetsägarna.

Inga yrkanden har hittills kommit från fastighetsägarna i Region norra Skåne. Enligt Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen, ligger arbetet med hyresförhandlingarna cirka en månad senare än normalt. Det tror han kan bero på att bostadsbolagen avvaktar varandra.

För Peter Olsén och Hyresgästföreningen är utgångspunkten inför förhandlingarna om nästa års hyror tydliga. Höjningarna måste bli lägre än i förra årets uppgörelser och på onsdagen gick man ut med ett pressmeddelande.
– Vi vill markera vår syn på årets förhandlingar. Om det är något år som det finns förutsättningar för låga nivåer så är det nu, säger Peter Olsén.

Annons
Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

Orsaken är främst att räntan, som utgör en av de största posterna i hyran, är nere på historiskt låga nivår. Riksbanken har nyligen sänkt repo-räntan med 0,25 procent och enligt Hyresgästföreningen finns det inga tecken på höjda räntor. Istället är det troligt att reporäntan fortsätta sjunka. De yrkanden som har kommit ute i landet indikerar att bolagen inte tar hänsyn till detta.

I en tid med låg tillväxt och hög arbetslöshet kan inte, enligt Hyresgästföreningen, fastighetsägarna nu gå emot strömmen och kräva hyreshöjningar som överstiger den normala kostnadsutvecklingen.  

Annons
Läs också Hyresförhandlingar hemma vid köksbordet - nu väntar stegvis återgång till det nya normala Ditt hem är hennes jobb Sveriges Allmännytta sågar Hyresgästföreningens rapport Lämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.