HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningens bud: rak höjning och mindre till misskötsamma

Stockholm Hyresförhandlingarna för de privata hyresvärdarna i Stockholm fortsätter med att Hyresgästföreningen lagt sitt bud. De möter Fastighetsägarnas höjning med 44 kronor per kvadratmeter och år med 16:50. Dessutom vill de att förvaltningskvaliteten spelar större roll.

Förhandlingarna om ett ramavtal för Stockholms stads privata hyrehus mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen fortsätter. Fastighetsägarna har tidigare yrkat att hyrorna höjs med 3,5 procent nästa år, vilket motsvarar 44 kronor per kvadratmeter och år. Hyresgästföreningen kan tänka sig en höjning med 16:50, vilket innebär ungefär 1,3 procent. Att höja med kronor i stället för procent ger en annan fördelning.

– Det innebär en jämnare hyresfördelning än att höja procentuellt rakt av, eftersom de som då redan har en hög hyra får en högre höjning, säger Börje Permats, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Höjningen ska enligt Hyresgästföreningen också i större utsträckning bero på förvaltningens kvalitet, alltså om hyresvärdarna ger hyresgästerna valuta för hyran.

– De som sköter sig ska vi premiera och de som inte sköter sig borde inte få lika hög höjning. Det handlar till exempel om att felanmälningar ska åtgärdas och skötseln av allmänna utrymmen, säger Börje Permats.

I går var sista dagen för att begära hyreshöjning från och med 1 januari 2019.

Läs ocksåNu kan tillval bli ännu dyrare

– Väldigt många hyresgäster har en pressad ekonomisk situation. De har svårt att bära höga hyreshöjningar, avslutar Börje Permats.

Läs också Sista stora hyresförhandlingen klar i Varberg Slut för gårdsföreningar i Kristineberg Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.