HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästförenings-topp hörd av polis – cannabis i blodet

Nyheter En högt uppsatt förtroendevald i Hyresgästföreningen togs av polisen narkotikapåverkad mitt på dagen utanför sin bostad. I polisförhöret uppgav mannen att han röker cannabis någon gång i månaden. Han ångrar nu det inträffade.
Foto: Jakob Kindesjö

Det var onsdagen den 20 februari förra året som polisen var på besök i ett bostadsområde på en mindre ort i södra Sverige. Strax före lunchtid fann polispatrullen en man som stod och rökte och som de misstänkte var narkotikapåverkad.

— Han såg väldigt sliten ut, var grå i ansiktet och uppfattades som sluddrig, berättar en av poliserna.

Mannen är sedan många år tillbaka förtroendevald på hög nivå i Hyresgästföreningen. För polisen erkände han direkt att han tagit narkotika. Analys av ett urinprov visade att han hade mer än ett mikrogram cannabis, THC, i kroppen.

— Det är en hög koncentration. Det tyder på att provet tagits i nära anslutning till att man intagit cannabis. Man får inte så höga nivåer av exempelvis passiv rökning, förklarar Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket.

I förhör med polisen berättar mannen att han regelbundet röker cannabis, någon gång i månaden, men att han inte behöver någon behandling mot sitt missbruk. Polisen gjorde även en husrannsakan i mannens lägenhet utan att man fann någon narkotika. Brottet bedöms därför som ringa.

— Det bedöms alltid som ett ringa brott när det handlar om eget bruk. Hade det varit innehav, att vi hade hittat narkotika hos honom, så hade det blivit en annan påföljd, berättar polisen.

Någon prövning av brottet gjordes inte i tingsrätten, då han erkände och godtog ett strafföreläggande. Straffet blev 30 dagsböter på totalt 13 500 kronor plus ersättningar till brottsofferfonden och kostnaden för provtagning.

Enligt mannen rökte han cannabis i samband med ett krogbesök på lördagen, fyra dagar tidigare.

— Det var en engångsföreteelse. Det var en fyllegrej skulle jag säga. Jag gick på krogen och träffade några och så gick vi ut och rökte. Sedan fastnade det på provet några dagar senare, det sitter i flera dagar, säger han.

Påverkar det här din roll som förtroendevald i Hyresgästföreningen?
— Nej, det kan jag inte se. Det har inte haft något med mitt uppdrag att göra.

Du säger i polisens förhör att du tar cannabis regelbundet, stämmer inte det?
— Nej, det var det snabbaste sättet att komma därifrån. Man säger vad polisen vill höra så kommer man därifrån.

Har det hänt fler gånger än det här tillfället?
— Långt långt tillbaka i historien, ja.

Tycker du att man kan ha ett förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen och ha åkt fast för narkotikabrott?
— Ja, det tycker jag. Skulle alla som åkt dit för böter åka ut så vore det nog inte så många kvar. Sedan kan vi själva moralisera över att olika bötesbrott är olika dåliga. Man kan tycka det med fortkörning också.

Så du ser inte det här som någon allvarlig händelse?
— Nej, det är framförallt inget som jag har gjort mot någon annan.

I Hyresgästföreningens etiska regler står att man ska uppträda föredömligt, att man ska ha medlemmarnas förtroende. Hur ser du på det?
— Det är naturligtvis inte bra, det är inte det. Jag säger inte att det är bra. Men det du frågar är om man kan ha ett förtroendeuppdrag och det tycker jag.

Ångrar du det som har hänt?
— Ja, självklart.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.