Annons

Hyreshärvan i Varberg fortsätter i hovrätten

Varberg I går beslöt hyresnämnden att gå på Fastighetsägarnas linje i den pågående hyrestvisten i Varberg. Men hyresgästföreningen kommer överklaga till Svea hovrätt.

Gårdagens beslut i hyresnämnden var det första av många i tvisten om hyrorna för runt 1 400 lägenheter i Varberg. Tidigare i år strandade Fastighetsägarna hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen och gick direkt till varje enskild hyresgäst med en föreslagen hyreshöjning. Hyresgästföreningen menade att Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet på ett felaktigt sätt, att man inte uppfyllt sin ”förhandlingsskyldighet”.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sitt beslut gick dock hyresnämnden på Fastighetsägarnas linje, varför Hyresgästföreningen nu väljer att överklaga till Svea hovrätt. Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen, menar att frågan är principiellt viktig.

– Var går gränsen för när man förhandlat färdigt? Hyresnämndens beslut besvarar inte den frågan, säger han.

 

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

– Om det här beslutet står sig kan det urholka förhandlingssystemet. Fastighetsägarna väljer att ta frågan om hyresnivåer till hyresnämnden istället för att göra upp i förhandling.

Annons

 

När Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet tidigare i år så krävde Hyresgästföreningen ett rekordstort skadestånd på 4,7 miljoner kronor, då man menade att motparten inte strandat förhandlingarna på ett korrekt sätt. Men om också hovrätten går på Fastighetsägarna linje faller det skadeståndskravet.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

 

Efter hyresnämndens beslut är Fastighetsägarna ivriga att nu gå vidare med själva hyresnivåerna för de berörda lägenheterna i Varberg.

– Vi är glada för att vi nu kan lägga det formella förfarandet bakom oss. Det är önskvärt att tid och energi istället läggs på att få besked om vilka hyror som ska gälla i år, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna.

Annons

 

Men Conny Borup menar att många saker fortfarande är osäkra.

– Hyresnämnden kommer nu i juni att gå vidare med själva sakfrågan, alltså hyrorna. Men om sedan hovrätten går på vår linje om att Fastighetsägarna gjorde fel när de strandade förhandlingarna i våras, vad händer då med hyresnivån? Det är oklart.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.