Annons

Hyreshöjning väntar i Vadstena

Vadstena En hyreshöjning på i genomsnitt 1,13 procent väntar Vadstena fastighets AB:s hyresgäster vid årsskiftet.

– Det handlar om runt en 50-lapp mer i månaden för en genomsnittslägenhet. Den nivån känns rimlig för den stora merparten av hyresgästerna, säger Håkan Dahlgren, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

VFAB, med drygt 700 lägenheter i Vadstena och Borghamn, hade begärt att få höja 1,46 procent. Överenskommelsen innebär att kallhyran höjs med 1,1 procent och värmetillägget för lägenheter med varmhyra med två kronor per kvadratmeter och år. I genomsnitt innebär det en höjning på 1,13 procent. Hyrorna för garage och parkeringsplatser lämnas oförändrade.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har kostnadsökningar för energi och löner. Samtidigt är inflationen noll och våra kunders betalningsförmåga styrs mycket av det, så det måste vi tänka på, säger VFAB:s vd Lars Larenius.

Efter ett par år med dramatiska höjningar av fjärrvärmetaxan i Vadstena är den måttligare 2015.

– Då slår det till på vatten- och avloppssidan i stället, säger Lars Larenius och konstaterar att taxorna inom det området höjs med mellan sex och sju procent.

Annons
Läs också

Det låga ränteläget i kombination med att så gott som alla lägenheter är uthyrda gör att bolaget ändå räknar med att få pengar över för att kunna fortsätta satsa på underhåll.

– Vi har hållit på med stambyten i flera år och fortsätter med det. I relation till vårt bolags storlek lägger vi mycket pengar just på stambyten, cirka 4–5 miljoner om året.

VFAB planerar också att fortsätta med fönsterbyten, framför allt i sina radhusområden.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

När hyresgästföreningen via mejl eller brev informerar sina medlemmar om att en hyreshöjning är på gång brukar man samtidigt skicka med en uppmaning att höra av sig med synpunkter och information inför förhandlingen. Från de medlemmar som bor hos VFAB har det varit ganska tyst.

Annons

– Jag har fått in en enda synpunkt från Vadstena. I Motala var det också ovanligt få som hörde av sig, säger Håkan Dahlgren.

Han tolkar det som att de flesta tycker att kraven i båda kommunerna legat på en någorlunda acceptabel nivå. Även Platen i Motala ville höja 1,46 procent.

– Men när bolag yrkar uppåt 4­–5 procent, då blir folk oroliga, rädda och undrar hur de ska få ekonomin att gå ihop.

Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.