Annons

Hyreshöjningar hos privata värdar följer allmännyttan

Södermanland Hos de flesta privata värdarna i Södermanlands län där en överenskommelse är klar höjs hyran med lika mycket som i allmännyttan på orten.

Fastighetsägarna Mitt Nord har nu kommit överens med Hyresgästföreningen om 2016 års hyreshöjningar i Eskilstuna, Nyköping, Flen och Trosa. Även hyrorna hos Lundbergs i Katrineholm och Katrinehem är klara. Alla höjningar utom i Trosa ligger över genomsnittet på 0,64 procent för privata hyresvärdar i landet just nu, men följer i de flesta fall de kommunala hyresbolagen.

I Trosa, Flen och Katrineholm blir hyreshöjningarna desamma som hos allmännyttan på orten, 0,5 procent i Trosa, 0,75 procent i Flen och 0,9 procent i Katrineholm. I Nyköping landar Fastighetsägarna Mitt Nords höjning på 0,83 procent till och med en bit under Nyköpingshems höjning på 1 procent, som är en del av en tvåårig överenskommelse med Hyresgästföreningen. I Eskilstuna blir däremot Fastighetsägarnas hyreshöjning, 0,75 procent, högre än höjningen hos Kommunfastigheter på 0,55 procent, som är den lägsta på tio år.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Uppsala valde en rad enskilda privata hyresvärdar och Fastighetsägarna Mitt Nord att stranda hyresförhandlingarna om sammanlagt omkring 8 000 lägenheter, men företrädare för Hyresgästföreningen i Södermanland upplever inte att det finns någon risk för strandning bland de privata värdarna här.

Årets hyror för omkring 15 privata hyresvärdar i Södermanlands län är ännu inte färdigförhandlade.

Annons
Fakta: Hyreshöjningar 2016 hos privata värdar
Bolag Antal lägenheter Snitthöjning
Fastighetsägarna Mitt Nord, Eskilstuna 13 096 0,75% (från 1 januari)
Fastighetsägarna Mitt Nord, Nyköping 4 408 0,83% (från 1 januari)
Katrinehem 1 434 0,9% (från 1 januari)
Lundbergs i Katrineholm 714 0,9% (från 1 januari)
Fastighetsägarna Mitt Nord, Flen 847 0,75% (från 1 januari)
Fastighetsägarna Mitt Nord, Trosa 578 0,5 % (från 1 januari)
Läs också Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Ökade klagomål på privat värdar Behrn höjer med strax under en procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.