HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ökade klagomål på privat värdar

Kalmar Klagomålen från hyresgäster i Mönsterås har ökat. Nu försöker Miljökontoret utbilda värdarna i att bli bättre. Men intresset är svalt.

De senaste åren har Mönsterås kommun fått allt fler påringningar från missnöjda hyresgäster. Klagomålen gäller allt från dålig ventilation till fuktskador. Framför allt är det klagomål från hyresgäster med privata värdar. I kommunen finns ett 80-tal privata värdar.

– Vi har många små privata värdar i kommunen som saknar kunskaper om vad det egentligen innebär att vara värd. Många saknar till exempel kunskaper om egenkontroll, säger Anneli Nielsen, miljöchef.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

De ökade antalet klagomål kan ha många orsaker, menar hon.

– Många av de privata hyresfastigheterna är nedgångna. Men vi har även en växande bostadsbrist. Det innebär att bostäder i dåligt skick som tidigare inte gick att hyra ut, nu hyrs ut. Dessutom tror jag att hyresgästernas medvetenhet om sina rättigheter har ökat. 

Annons

Nu gör kommunen en kraftansträning för att öka kunskapen hos främst de privata hyresvärdarna. Ett första steg blev att bjuda in ett 130-tal privata och kommunala hyresvärdar till ett informationsmöte om deras skyldigheter som värdar. Men intresset var minst sagt svalt.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– Det kom cirka 30 personer. Men vi hade å andra sidan en bra diskussion, säger Emma Aminder, miljöinspektör som ledde mötet. 

Kommunens nästa steg blir att påbörja en omfattande kontroll av värdarna. Det blir bokade tillsynsbesök i framför allt de privata värdarnas fastigheter. Då kommer man bland annat mäta radonhalten, undersöka ventilationen och mäta fukten.

Annons

– Vi hoppas att våra insatser kommer leda till att våra värdar blir bättre på att ta ansvar för sina fastigheter och hyresgäster, säger Anneli Nielsen.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.
Läs också Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.