Annons

Ökade klagomål på privat värdar

Kalmar Klagomålen från hyresgäster i Mönsterås har ökat. Nu försöker Miljökontoret utbilda värdarna i att bli bättre. Men intresset är svalt.

De senaste åren har Mönsterås kommun fått allt fler påringningar från missnöjda hyresgäster. Klagomålen gäller allt från dålig ventilation till fuktskador. Framför allt är det klagomål från hyresgäster med privata värdar. I kommunen finns ett 80-tal privata värdar.

– Vi har många små privata värdar i kommunen som saknar kunskaper om vad det egentligen innebär att vara värd. Många saknar till exempel kunskaper om egenkontroll, säger Anneli Nielsen, miljöchef.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De ökade antalet klagomål kan ha många orsaker, menar hon.

– Många av de privata hyresfastigheterna är nedgångna. Men vi har även en växande bostadsbrist. Det innebär att bostäder i dåligt skick som tidigare inte gick att hyra ut, nu hyrs ut. Dessutom tror jag att hyresgästernas medvetenhet om sina rättigheter har ökat. 

Annons

Nu gör kommunen en kraftansträning för att öka kunskapen hos främst de privata hyresvärdarna. Ett första steg blev att bjuda in ett 130-tal privata och kommunala hyresvärdar till ett informationsmöte om deras skyldigheter som värdar. Men intresset var minst sagt svalt.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– Det kom cirka 30 personer. Men vi hade å andra sidan en bra diskussion, säger Emma Aminder, miljöinspektör som ledde mötet. 

Kommunens nästa steg blir att påbörja en omfattande kontroll av värdarna. Det blir bokade tillsynsbesök i framför allt de privata värdarnas fastigheter. Då kommer man bland annat mäta radonhalten, undersöka ventilationen och mäta fukten.

Annons

– Vi hoppas att våra insatser kommer leda till att våra värdar blir bättre på att ta ansvar för sina fastigheter och hyresgäster, säger Anneli Nielsen.

Läs ocksåFalsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyraEn man i glasögon och keps sitter utomhus på en trappa.
Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.