Annons

Hyreshöjningar över snittet i Köping och Arboga

Arboga Nu är de nya hyrorna färdigförhandlade för de kommunala bolagen Köpings bostads och Arbogabostäder. Höjningarna ligger över genomsnittet i landet.

För hyresgästerna hos Köpings bostads (KBAB) blir hyran i snitt 0,65 procent högre från och med 1 mars. Det motsvarar 33 kronor i månaden för en lägenhet på 65 kvadratmeter. Höjningarna kommer att variera från 0,25 procent till 1,4 procent mellan olika lägenheter. Samtidigt höjs hyran för parkeringsplatser och garage med mellan 8 och 30 kronor per månad. Enligt bolaget är ökade kostnader för underhåll och reparationer orsaken till att hyrorna måste höjas.

Överenskommelsen innebär också att alla som har bott minst tio år i sträck hos KBAB i juni kommer att få en hyresrabatt, en engångssumma på 500 kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För Arbogabostäders hyresgäster blir höjningen högre, 1 procent från 1 januari i år. Bolaget hade yrkat på en hyreshöjning på 1,95 procent.

Annons

Genomsnittet i landet för 2016 års hyreshöjningar i de allmännyttiga bostadsbolagen ligger just nu på 0,58 procent. Som Hem & Hyra tidigare har berättat landade höjningen hos Hallstahem på 0,55 procent och Mimers hyresgäster i Västerås fick i genomsnitt 0,52 procent högre hyra, med stora variationer mellan olika lägenheter.

Inga överenskommelser har ännu gjorts med Kommunfastigheter i Arboga, Kungsörs fastighet, NVK Fagersta, NVK Norberg, Skinnskattebergs kommun och Surahammarshus. Hyresgästföreningens förhandlingar med Salabostäder har kört fast och lämnats vidare för medling hos Hyresmarknadskommittén.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Fakta: Hyror 2016 i allmännyttan i Västmanlands län
Bolag Antal lägenheter Yrkande  Snitthöjning
Mimer, Våsterås 11 052 0, 52 % (från 1 januari)
Köpings bostads 2 588  0,65 % (från 1 mars)
Hallstahem 2 315 1,98% 0,55% (från 1 januari)
Arbogabostäder 338  1,95% 1% (från 1 januari)
Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.