HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshöjningar över snittet i Köping och Arboga

Arboga Nu är de nya hyrorna färdigförhandlade för de kommunala bolagen Köpings bostads och Arbogabostäder. Höjningarna ligger över genomsnittet i landet.

För hyresgästerna hos Köpings bostads (KBAB) blir hyran i snitt 0,65 procent högre från och med 1 mars. Det motsvarar 33 kronor i månaden för en lägenhet på 65 kvadratmeter. Höjningarna kommer att variera från 0,25 procent till 1,4 procent mellan olika lägenheter. Samtidigt höjs hyran för parkeringsplatser och garage med mellan 8 och 30 kronor per månad. Enligt bolaget är ökade kostnader för underhåll och reparationer orsaken till att hyrorna måste höjas.

Överenskommelsen innebär också att alla som har bott minst tio år i sträck hos KBAB i juni kommer att få en hyresrabatt, en engångssumma på 500 kronor.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

För Arbogabostäders hyresgäster blir höjningen högre, 1 procent från 1 januari i år. Bolaget hade yrkat på en hyreshöjning på 1,95 procent.

Genomsnittet i landet för 2016 års hyreshöjningar i de allmännyttiga bostadsbolagen ligger just nu på 0,58 procent. Som Hem & Hyra tidigare har berättat landade höjningen hos Hallstahem på 0,55 procent och Mimers hyresgäster i Västerås fick i genomsnitt 0,52 procent högre hyra, med stora variationer mellan olika lägenheter.

Inga överenskommelser har ännu gjorts med Kommunfastigheter i Arboga, Kungsörs fastighet, NVK Fagersta, NVK Norberg, Skinnskattebergs kommun och Surahammarshus. Hyresgästföreningens förhandlingar med Salabostäder har kört fast och lämnats vidare för medling hos Hyresmarknadskommittén.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Fakta: Hyror 2016 i allmännyttan i Västmanlands län
Bolag Antal lägenheter Yrkande  Snitthöjning
Mimer, Våsterås 11 052 0, 52 % (från 1 januari)
Köpings bostads 2 588  0,65 % (från 1 mars)
Hallstahem 2 315 1,98% 0,55% (från 1 januari)
Arbogabostäder 338  1,95% 1% (från 1 januari)
Läs också Fler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjning Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.