HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshus i Tibro och Mariestad tvångsförvaltas

Mariestad/Tibro Hyresgästföreningens jurist Lena Walther applåderade när hyresnämndens beslut kom i dag. Det blir tvångsförvaltning för PL fastigheters hyreshus i Tibro och Mariestad.
Foto: Minna Ulin
Hyresrådet Carl-Olof Öhrnell ledde hyresnämndens arbete som startade i Tibro. Längst till höger syns Hyresgästföreningen jurist Lena Walther.

Hyresnämndens möte pågick större delen av dagen, utan att någon från skandalomsusade PL fastigheter var närvarande. Klockan 9.30 ledde hyresrådet Carl-Olof Öhrnell sina två ledamöter och delegationen från Hyresgästföreningen mot första besiktningen i Tibro.

19 besiktigade lägenheter, ett kort möte med vittnesförhör på Tibro kommunhus och en lunch i Mariestad senare kunde han berätta det som juristen Lena Walther väntat på länge.
– Det blir ett interimistiskt beslut om tvångsförvaltning, säger Carl-Olof Öhrnell.

Läs ocksåMiljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

I samma sekund möts han av en spontan applåd från Hyresgästföreningens jurist Lena Walther.
– Detta ärende har jag lagt mycket tid på, nu fick jag lön för mödan. Jag är väldigt glad för hyresgästerna, jag vet hur förtvivlade många har varit, säger hon.

Hyresnämndens beslut är enhälligt och grundar sig på både dokumentation från Hyresgästföreningen lämnat in och på hyresgästernas berättelser under dagen. Vittnesmålen är samstämmiga. På vintern är lägenheterna kyliga, vissa berättar om temperaturer ned till åtta plusgrader som värst. Många har levt långa och upprepade perioder utan varmvatten. Ventilationen är bristfällig och leder till mögelangrepp.

Det är svårt, näst intill omöjligt att nå värden. För många är det oklart vem som egentligen är hyresvärd. Majoriteten har haft kontakt med fastighetsägarens son, som nyligen dömdes till misshandel och stöld. Brotten riktades mot hyresgäster.

Läs ocksåBernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat

Många hyresgäster skickar med en sista hälsning till nämnden innan de stänger dörren: ”se till att det händer något. Ta ett bra beslut!”

Att beslutet om tvångsförvaltning är interimistiskt innebär att det gäller med omedelbar verkan men att hyresnämnden kommer att fortsätta försöka nå fastighetsägarsidan och få till stånd ett möte där värden får ge sin sida av saken. Först då fastställs på vilken tid tvångsförvaltningen gäller. Hyresgästföreningen har yrkat på fem år.

En tvångsförvaltning innebär att fastighetsägaren tvingas lämna över skötseln till en annan förvaltare, som sköter fastigheterna och tar in hyran.

Läs ocksåKvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran

PL Fastigheters hyreshus på Hertig Karls gata, John Hedins väg och Björkvägen i Mariestad kommer nu att skötas av kommunala värden Mariehus. I Tibro blir det privatvärden RDI Linden AB som tar över förvaltingen på Skövdevägen och Bäckängsgatan.

RELATERAT: Tvångsförvaltning hotar skaraborgsvärd

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Läs också Hyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann Hyresnämnden skjuter fram vissa ärenden men löser det mesta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.