Annons

Hyresklart i Borås och Tranemo

Västra Götaland Efter många turer och flera medlingar på central nivå har nu avtal slutits om årets hyror för de kommunägda bostadsbolagen AB Bostäder, Fribo, Sandhultsbostäder, Toarpshus, Viskaforshem och Tranemobostäder. Lägst höjning blir det i Fribo och högst i AB Bostäder.

​– Det har varit tuffa förhandlingar i år, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.
Hos AB Bostäder i Borås är hyrorna klara för två år. I år höjs hyran med 3,3 procent och med 2,35 procent från 1 januari 2010. 

En viktig knäckfråga har varit bolagets stora underhållsberg. Parterna kom överens om att AB Bostäder ska satsa 20 miljoner kronor mer i år på underhållet och ytterligare 10 miljoner nästa år.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

 

– Nu har vi skapat goda förutsättningar för AB Bostäder att klara det eftersatta underhållet, men de har en gigantisk uppgift framför sig, säger Ann-Christin Josefsson. De ska också jobba för att bli mer kostnadseffektiva.
Fribo i Fristad höjer hyrorna med 2,2 procent från 1 januari.
Av hyresökningen går 0,3 procent till att täcka en del av ökade kostnader för skadegörelse. Fribo och Hyresgästföreningen kommer under året att arbeta med åtgärder för att komma tillrätta med skadegörelsen.
Sandhultsbostäder höjer hyrorna med 2,93 procent i genomsnitt. Ytterligare 700 000 kronor kommer att satsas på underhåll.
Toarpshus höjer hyrorna med 3 procent i genomsnitt. Här ökar underhållsbudgeten med 1 miljon kronor.
Viskaforshems hyror går upp med 3 procent i år och ytterligare 2,5 procent nästa år.
För 2009 gäller att hyran sänks med 69 kronor i månaden i och med införande av betaltvättstuga för de lägenheter som har en gemensam tvättstuga.
Tranemobostäder höjer hyran med 3,2 procent i genomsnitt från 1 februari. Bolaget har 900 000 kronor mer i år att satsa på att underhålla fastigheterna och ska jobba med att sänka sina driftskostnader.
 

 

Annons
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.