HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresklart i Sandviken

Gävleborg Efter att hyresmarknadskommittén sagt sitt är nu de nya kommunala hyrorna klara i Sandviken. Höjningen blir 0,86 procent från 1 februari. Samtidigt sänks den tidigare förhandlade hyreshöjningen som Sandvikenboendet gjort med företaget.
Foto: Lena Mattsson
De nya hyrorna i Sandviken är klara efter förhandling i HMK, hyresmarknadskommittén. (Arkivbild)

Sandvikenhus och Hyresgästföreningen är nu överens om den hyreshöjning på 0,86 procent från 1 februari som den partssammansatt hyresmarknadskommittén, HMK, beslutat är skälig.

– Vi har mycket goda grunder för de 1,5 procent som vi begärde initialt och de bygger på önskemål från våra kunder i vår enkät. Det känns tråkigt att vi inte kunnat förhandla och komma överens utifrån våra lokala förutsättningar och utmaningar, säger Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Owe Hellberg är inte heller nöjd:
– Nej, vi är inte helt nöjda. Vi tycker att de fick för mycket. Men det är HMKs beslut så vi får ta det.

Annons

Owe Hellberg reagerar också över att Sandvikenboendet, som bildades för drygt tio år sedan och som förhandlar för tio procent av Sandvikenhus hyresgäster, nu får sin tidigare överenskommelse om en hyreshöjning på 1 procent ändrad till samma nivå som den Hyresgästföreningen nu accepterat, 0,86 procent.

– Det är förvånande att de sänker deras överenskommelse, Sandvikenhus har ju sagt i förhandlingarna att de behöver en procents höjning. Men att de gör så här visar att vi har ett bättre förhandlingsmandat och vi kommer i framtiden alltid låta Sandvikenboendet förhandla först, säger Owe Hellberg.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Vd Stefan Lundqvist kommenterar sänkningen för Sandvikenboendet så här i ett pressmeddelande:

Annons

– Det ska inte straffa sig att vara en god och ansvarstagande förhandlingspart som Sandvikenboendet varit.

Fakta: Gävleborgshyror 2017

Aefab 0,69
Bollnäsbostäder 0,7
Faxeholmen 0,7
Hoforshus 0,7
Hudiksvallsbostäder 0,65
Ljusdalshem 0,5
Nordanstigsbostäder 0,5
Ockelbogårdar 1,18
Sandvikenhus 0,86

Genomsnittliga höjningar i procent.
Gavlegårdarnas nya hyror är ännu inte klara.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek” Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.