Annons

Hyreskrav hos allmännyttorna i Norrbotten

Norrbotten De kommunala bostadsföretagen i Pajala, Kalix, Överkalix, Boden och Övertorneå vill höja hyrorna. Outhyrda lägenheter är en av orsakerna.

Nu har flera av Norrbottens kommunala bostadsbolag och stiftelser kommit in till Hyresgästföreningen med sina krav på hyreshöjningar för 2013. Kraven varierar i storlek, men rör sig mellan strax över tre procent till strax över fyra procent. Några bolag har höjt sina krav jämfört med förra året andra har sänkt, någon trend går inte att se.

En gemensam nämnare är dock att tre av bolagen bland annat vill höja hyrorna på grund av att de inte får sina lägenheter uthyrda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kalixbostäder vill höja hyrorna med 4,07 procent. Bolaget behöver en miljon kronor extra för att täcka förlusten för outhyrda lägenheter. Samma orsak uppger Bodenbo som vill höja hyrorna med 3,19 procent. Hyresbortfallet har minskat något för Bodenbo, men är fortfarande stort.

Matarengihem i Övertorneå behöver nästa två miljoner för att täcka förlusterna för det outhyrda. De kräver att få höja hyrorna med 4,16 procent.

Pajalabostäder har inte samma problem. Här är allt uthyrt och bolaget har sänkt sitt krav rejält från förra året.

Annons
Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.

– Vi ser ingen mening i att lägga bud som inte är relevanta för att sedan förhandla ner dem, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder.

Vid förhandlingarna förra året hade Hyresgästföreningen och Pajalabostäder svårt att komma överens. Hyresmarknadskommittén fick gå in och medla mellan parterna. I år tror Magnus Pekkari att det kommer att gå lättare att nå en uppgörelse.

– Det vi inte kunde komma överens om var vilka objekt som skulle förhandlas, hur hyrorna i äldreboendena skulle beräknas. Nu har jag föreslagit att vi ska sätta oss ner tillsammans med Hyresgästföreningen efter förhandlingarna och ta upp diskussionen kring hur vi kan lösa det.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Hos Pajalabostäder är det ökade kostnader för värme, vatten, avlopp och renhållning som är en av orsakerna till att bolaget vill höja hyrorna. Pajala kommun har höjt avgifterna med åtta procent.

Annons

Här kan du läsa om Pitebos krav på hyreshöjning: Pitebo AB vill höja hyrorna

Bostadsföretag Hyreskrav 2013 Hyreskrav 2012 Hyreshöjning 2012
Bodenbo 3,19% 4,20% 2,65%
Kalixbo 4,07% 3,97% 1,95%
Matarengihem 4,16% 3,00% 1,80%
Pajalabostäder 3,90% 5,90% 2,75%
Pitebo 3,50% 3,50% 2,30%
Överkalixbostäder 4,20% 2,90% 2,40%

Läs också Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.