HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresskuld efter renovering gav kortare uppsägningstid

Värmland Efter en renovering höjdes hyran med närmare 3000 kronor och en pensionerad 62-årig kvinna började halka efter med hyrorna. Hyresvärden ville vräka henne, men hyresnämnden fick värden att gå med på förlikning.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästen får bo kvar men med en månads uppsägningstid.

Hyresgästen är en pensionerad kvinna på 62 år som sedan 20 år bott i samma lägenhet hos den privata hyresvärden i Karlstad.

Under dessa 20 år har hon alltid betalat sin hyra i tid, men i början av förra året började kvinnan plötsligt släpa efter med hyrorna. Enligt handlingarna hos hyresnämnden rör det sig om allt mellan 7 till 41 dagar som hon varit sen med sin hyra.

Läs ocksåArga hyresgäster ger inte upp – kräver att deras felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

Hyresvärden sände påminnelser till 62-åringen men när beteendet ändå fortsatte, valde man att säga upp kvinnan. Då hade hon betalat sin hyra försent totalt nio gånger på ett år.

Till skillnad från många andra gånger när personer plötsligt börjar halka efter med hyran och hamnar hos hyresnämnden, hade inget tragiskt hänt i kvinnans liv. Ingen oväntad arbetslöshet, inget plötsligt dödsfall hos en närstående, inget missbruk eller psykisk ohälsa som knackat på och gjort sig påmind mitt i livet.

Nej, den här gången hade hyresvärden renoverat lägenheten – varpå hyran höjts från runt 4500 till cirka 7400.

Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

En hyra som är för hög för 62-åringens knappa pension.

Att hyrorna betalas – men blir sena – beror enligt kvinnan på att hon söker pengar hos socialen för hyran, men att det tar tid att få utbetalningarna eftersom hon måste bevisa att hon sökt andra billigare bostäder.

Enligt handlingarna hos hyresnämnden har kvinnan bett om att få byta lägenhet inom den privata hyresvärdens bestånd till en billigare, men det har ännu inte gått att ordna.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

I stället för att vräka kvinnan lyckades hyresnämnden ena parterna i en förlikning som innebär att kvinnan får bo kvar, men nu med endast en månads uppsägningstid i stället för tre som hyresgäster normalt har.

En lösning som bägge vinner på eftersom kvinnan på kan flytta så fort hon hittar en billigare bostad samtidigt som hyresvärden snabbt kan säga upp 62-åringen om hon skulle utebli med hyran helt.

Läs också De bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss” Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.