HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresstrid löst i Norrköping

Norrköping Heimstaden och Hyresgästföreningen har nu kommit överens om årets hyror i Norrköping. Från 1 april höjs hyrorna med 1,2 procent.
Foto: Jenny Knutsson / Jakob Kindesjö
Heimstaden och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse om hyrorna.

Det var för två veckor sedan som hyresförhandlingarna mellan Heimstaden och Hyresgästföreningen bröt samman i Norrköping.

Direkt efter strandningen informerade hyresvärden  sina hyresgäster, cirka 2 000 hushåll, att de hade två alternativ. Antingen acceptera deras förslag till ny hyra med en höjning på 1,2 procent eller mötas i hyresnämnden, där hyresnivån i så fall skulle prövas. Hyresgästföreningen å sin sida uppmande hyresgästerna att betala den gamla hyran i väntan på prövningen.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

Men nu blir det inget ärende i hyresnämnden. I dag meddelade de två parterna att de åter satt sig vid förhandlingsbordet och kommit överens om de nya hyrorna. Från den 1 april sker en höjning med 1,2 procent.

Det är vad Heimstaden krävde i sitt slutbud innan strandningen, men skillnaden nu är att höjningen tas ut från 1 april i stället för 1 februari. Utslaget på ett helt år blir det en höjning på 0,9 procent. Dessutom har man kommit överens om att behålla kvarboenderabatten för de trognaste hyresgästerna.

Merparten av Heimstadens hyresgäster, 89 procent, har dock redan valt att betala bolagets förslag till ny hyra för februari. Dessa kommer nu få en återbetalning på de kommande avierna.

Annons
Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

Trots att Hyresgästföreningen önskat en lägre höjning är man ändå nöjd med överenskommelsen och att man kunde undvika en prövning i hyresnämnden.

– Vi har haft strandningar tidigare med Heimstaden och det fanns en vilja från båda håll att lösa det här och att få till en långsiktig lösning. Det är alltid en osäkerhet att gå till hyresnämnden, det kan både bli en höjning eller en sänkning. Det blir en oro för hyresgästerna och det är inte bra, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen.

– Det här innebär att vi inte får full kostnadstäckning för våra kostnadsökningar, men jag tycker att det är en acceptabel kompromiss. Det är båda parters skyldighet att hitta den minsta gemensamma nämnaren och nå en överenskommelse. Det är jag mycket glad för att vi har lyckats göra här, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Läs ocksåJohan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Båda parterna ska nu fortsätta träffas för att diskutera hur man kan undvika framtida låsningar i förhandlingarna.

Annons

– Jag tror att man måste prata igenom och bli betydligt bättre på att visa ömsesidig förståelse för varandras situation. En förhandling är ingen förhandling om det är bara den ena parten som rör sig. De här samtalen hoppas jag att vi kommer i gång med snarast, förklarar Patrik Hall.

I Norrköping kvarstår nu konflikten med Fastighetsägarna som strandat hyresförhandlingen för cirka 10 000 hushåll.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Mattis och Pauline portades från hyresförhandlingen: ”Tycker vi har rätt till inflytande”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.