Annons

Hyresvärd riskerar böter för kalla lägenheter

Malmö Det var mindre än 15 grader inomhus när miljöförvaltningen gjorde sin inspektion i en fastighet på Möllevången i Malmö. Nu riskerar hyresvärden vite på 10 000 kronor i veckan om det inte blir varmare i lägenheterna.
Flera värdar planerar att sänka värmen inomhus under vintern.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson
Flera hyresvärdar planerar att sänka värmen inomhus under vintern.

Redan i våras kontaktade en av hyresgästerna i hyreshuset på Möllevången i Malmö miljöförvaltningen på grund av kylan. Hyresgästen tyckte det var kallt inomhus men eftersom sommaren väntade runt hörnet beslutade man att återuppta ärendet när det blev kallare igen. I december besökte därför miljöförvaltningen flera lägenheter i huset för att göra mätningar, som visade att det mycket riktigt var kallare än vad man kan förvänta sig. Miljöförvaltningen mätte upp golvtemperaturer på 11,1 grader och lufttemperaturer på 14,6 grader.

Miljöförvaltningen skrev ihop en rapport som skickades till Heimstaden som ombads att yttra sig. Men något svar kom aldrig. Därför har miljöförvaltningen nu förelagt att hyresvärden ska betala 10 000 kronor i veckan om man inte åtgärdar temperaturen inomhus inom två veckor. Beslutet kan överklagas till länsstyrelsen.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresvärden medger att man har haft vissa problem i fastigheten men att dessa nu är åtgärdade. Enligt Roberto Laiolo, förvaltare på Heimstaden, har värmecentralen bytts ut. Inom kort kommer man att kontakta alla hyresgäster i huset eftersom man misstänker att ett element läcker och därmed släpper in luft i systemet.

– Läcker ett element kommer det in luft som vandrar uppåt i systemet. Det är det som händer i en lägenhet högst upp i huset. Men det är lite som att leta efter nålen i höstacken att hitta var problemet finns, säger Roberto Laiolo.

Annons
Fakta: Så kallt får det bli inomhus

Någonstans mellan 20 och 23 grader bör en lägenhetstemperatur ligga, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det ska aldrig bli lägre än 18 och inte högre än 26 grader. Det står inget specificerat om exakta inomhustemperaturer i hyreslagen men en utfryst bostad skulle kunna klassas som ett hinder i nyttjanderätten vilket i sin tur skulle kunna motivera åtgärdsföreläggande och nedsättning av hyran.

Tycker du att du har det kallt inomhus och hyresvärden inte åtgärdar problemet kan du vända dig till kommunens miljöförvaltning som har egna föreskrifter när det gäller temperaturer i bostäder. Kommunen har i fall med konstaterat låga eller höga temperaturer möjlighet att skriva förelägganden om viten riktat mot fastighetsägare.

Läs också Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.