Annons

Hyresvärd står fast vid hundförbud

Nyheter Av rädsla för att bli vräkt avlivade hyresgästen sin hund. Nu har Väsbyhem sett över sina regler – och bestämt sig för att behålla förbudet mot vissa raser.

Förra månaden skrev Hem & Hyra om hundägaren Kevin Dunne, som bodde med sin familj och rottweiler i en lägenhet i Upplands Väsby.

I februari fick han ett brev från allmännyttiga värden Väsbyhem om att hunden stört hans grannar och skapat obehag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Kevin var budskapet solklart – han var tvungen att avliva hunden.

– De krävde en ”absolut omedelbar åtgärd”. Jag tolkade det som att vi skulle bli vräkta direkt annars, berättade han för Hem & Hyra.

Efter att Kevin skrivit om sina erfarenheter på Facebook blåste en stor debatt upp angående så kallade kamphundar.

Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker

Väsbyhem lovade att se över sitt förbud gällande vissa hundraser och startade en egen utredning. Nu har bostadsbolaget bestämt sig för att behålla begränsningarna.

Annons

– Via mejl, brev och telefonsamtal har vi fått många fler positiva reaktioner än negativa. Vi vill förebygga att folk upplever obehag inför att träffa de här hundarna, säger Ulla Lindgren Hjelte, störningsansvarig på Väsbyhem.

Listan över förbjudna hundar utgår från raser av molosser-typ. Väsbyhem har genom att visa bilder på respektive ras mätt hur farlig hunden ser ut att vara.

Läs ocksåKennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud"Hans Rosengren är presstalesperson på Svenska kennelklubben.

– Vi gjorde en egen bedömning av vilka som kan upplevas som obehagliga, rent känslomässigt. Vilka som känns obehagliga att titta på. Om de har mycket muskler och ser starka ut.

Innan utredningen formellt lämnas vidare till kommunen ska Väsbyhem även konsultera hundexperten Fredrik Steen.

Han har redan nu en klar åsikt om förbudet – och om hur det tagits fram.

– Det är rent löjeväckande. Rena vansinnet och utan något som helst stöd. Inte ens jag, som träffar tusentals problemhundar per år, kan säga att en ras är värre än en annan. Att man dessutom gör denna subjektiva bedömning är frustrerande.

Annons

De senaste åren har en rad bostadsbolag följt trenden att förbjuda vissa hundraser. Fredrik Steens råd är i stället att bejaka de regler kring hundägande som redan finns i hyreslagen.

– Det finns redan stöd för att hundar inte ska få störa och där borde man vara hårdare i varje enskilt fall. Men man verkar tycka att det är lättare att bara förbjuda vissa raser.

Diskutera: Vems fel är det om hunden attackerar?

Fakta: Väsbyhems förbjudna raser

American pitbullterrier
American staffordshire terrier (amstaff)
Staffordshire bullterrier
Pitbullterrier
Pitbull
Bullterrier
Boerboel
Bullmastiff
Cão fila de são Miguel
Doberman
Dogo argentino
Dogo canario
Dogue de Bordeaux (Bordeauxdogg)
Fila brasileiro
Mastiff
Mastino napoletano (Neapolitansk mastiff)
Perro dogo mallorquin (Ca de bou, Mallorcamastiff)
Rottweiler
Shar pei
Tosa (Tosa inu)

Källa: Väsbyhem

Fakta: Andra bolag med vissa hundförbud

Botkyrkabyggen
MKB
Svenska Bostäder
Poseidon
Botrygg
Hjällbobostäder
Gårdstensbostäder
Göteborgshus
Riksbyggen (del av beståndet)

Läs också Lösa kamphundar och slarvig sophantering - nu flyttar hyresgästen Lösa kamphundar skrämmer grannar - hyresgäst sägs upp Hade kråka som husdjur - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.