Annons

Hyresvärd tvingas ersätta torktumlare

Ängelholm Tvättstugan är inte bara en av de vanligaste orsakerna till att grannar blir ovänner. I mitten av december fick en hyresgäst i norra Skåne rätt mot sin värd som vägrade ersätta en trasig torktumlare.

– Vi har på kort tid haft flera liknande ärenden, säger juristen Anna Björck Nilsson, på Hyresgästföreningen Norra Skåne som drev det aktuella ärendet i Hyresnämnden.

Annons
 
I det aktuella fallet i Munka Ljungby i Ängelholms kommun ville värden inte ersätta en tumlare som förstörts vid en brand.
Värden hävdade att hyresgäster i huset misskött maskinerna i tvättstugan och menade att det indirekt var dem som orsakat skadan genom att slarva med rengöringen och tömningen av luddfiltret.
 
Hyresgästerna i huset uppmanades istället att nöja sig med torka sin tvätt i ett torkrum med en avfuktare. Men Hyresnämnden gick på hyresgästernas och Hyresgästföreningens linje och beslöt att tumlaren ska ersättas.
 
Enligt gällande lagstiftning kan en hyresgäst som regel kräva samma fungerande utrustning som fanns vid inflyttningen. Går en maskin sönder ska den ersättas eller lagas.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.