Annons

Hyresvärdar gör stora vinster

Malmö ​Totalt 6 200 kronor. Så stor vinst gör i genomsnitt hyresvärdarna i Malmö per lägenhet och år.
Allra störst vinst i fjor gjorde Assignanten AB, Contentus Förvaltnings AB samt Nevsten Fastighets AB medan Bostads AB Gröningen, som är bolaget bakom Herrgården, gjorde en kraftig förlust per lägenhet. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.
 
– Det här visar att hyresgästernas hyror till stor del går direkt till fastighetsägarnas vinst, säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.
 
Är det ett problem?
– Det blir ett problem när hyresvärdarna gör allt för att tillskansa sig ännu mer pengar från hyresgästerna genom att ropa på förändrad lagstiftning och högre hyror. Fastighetsägarna går ofta själv ut och säger att det inte är lönsamt att äga och förvalta lägenheter och det är viktigt att syna det, säger Anneli Philipson.
 
Stefan Lindvall, vd på Fastighetsägarna, ifrågasätter rapporten. Han menar att det är ett taktiskt knep från Hyresgästföreningen att presentera den nu när hyresförhandlingarna är i full gång.
– Det är naivt att tro att vi låter oss påverkas, säger han.
 
Han betonar vikten av att det är lönsamt att äga och förvalta fastigheter.
– Som i all privat verksamhet måste man få avkastning på insatt kapital, säger Stefan Lindvall.
 
Som Gröningen (som ägs av Acta) på Herrgården?
– Just Gröningen är inte medlemmar hos oss och hade de varit det hade de blivit uteslutna. De är kapitalförvaltare i första hand – ej fastighetsförvaltare, säger Stefan Lindvall.
 
Klicka nedan för att ta del av hela rapporten:

Annons
Fakta: Så mycket tjänar din hyresvärd på dig

Årsvinst/typlägenhet

Assignanten 24 292
Contentus 23 890
Nevsten 18 540
Stena 17 942
HSB Sundsf. 14 776
Leny 14 017
Ahlström 3 910
Flygt 2 913
Heimstaden 2 434
Akelius 1 606
Jenso 620
Vita Örn 65
Ejendomsselskab – 3 809
Gröningen – 37 357

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Ny mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.