Annons

Hyrorna i Strömstad i hamn

Strömstad ​Hyrorna hos Strömstadsbyggen gick upp 3,7 procent retroaktivt från den 1 mars. Detta stod klart efter en process som gått via strandade förhandlingar till prövning i Hyresmarknadskommittén. Varken bostadsbolaget eller Hyresgästföreningen är riktigt nöjda med årets resultat.

​Förhandlaren Håkan Fridolfsson tycker att hyreshöjningen blev för hög och säger att man aldrig kan vara nöjd när en förhandling strandas. En ljusglimt ser han i alla fall:
– Vi hade en tuff principdiskussion om kostnaderna i bolaget som skjutit i höjden det senaste året. Vi fick med oss Hyresmarknadskommittén, som också tycker att det behövs en översyn.

Sven-Erik Adolfsson, VD på Strömstadsbyggen, tycker också att nivån i år blev för hög.
– Jag hade gärna spridit ut höjningen jämnare över åren. Vi har ju haft två år utan höjningar, men det är inte bra när det blir ”idiotryck”. Hyreshöjningarna bör följa kostnadsutvecklingen.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hur ska ni klara de högre kostnaderna för drift, underhåll med mera, när ni inte fick ut så mycket som ni ville?
– Vi får slå knut på det vi kan. Till exempel kommer en person som går i pension inte ersättas och expeditionens besökstider kortas ner.

Under förhandlingarna flaggade Strömstadsbyggen för risken för personalneddragningar om höjningarna blev för låga. Detta tonar nu vd:n ner.
– Jag är inte speciellt orolig över det och tänker inte ta fram någon sabel. Vi får finputsa lite här och där, säger han.
Hyresgästföreningen motsatte sig tidigt idén om uppsägningar.
– Det ställer vi inte upp på, det måste finnas andra lösningar, säger Håkan Fridolfsson.

Annons
Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.