HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna i Strömstad i hamn

Strömstad ​Hyrorna hos Strömstadsbyggen gick upp 3,7 procent retroaktivt från den 1 mars. Detta stod klart efter en process som gått via strandade förhandlingar till prövning i Hyresmarknadskommittén. Varken bostadsbolaget eller Hyresgästföreningen är riktigt nöjda med årets resultat.

​Förhandlaren Håkan Fridolfsson tycker att hyreshöjningen blev för hög och säger att man aldrig kan vara nöjd när en förhandling strandas. En ljusglimt ser han i alla fall:
– Vi hade en tuff principdiskussion om kostnaderna i bolaget som skjutit i höjden det senaste året. Vi fick med oss Hyresmarknadskommittén, som också tycker att det behövs en översyn.

Sven-Erik Adolfsson, VD på Strömstadsbyggen, tycker också att nivån i år blev för hög.
– Jag hade gärna spridit ut höjningen jämnare över åren. Vi har ju haft två år utan höjningar, men det är inte bra när det blir ”idiotryck”. Hyreshöjningarna bör följa kostnadsutvecklingen.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Hur ska ni klara de högre kostnaderna för drift, underhåll med mera, när ni inte fick ut så mycket som ni ville?
– Vi får slå knut på det vi kan. Till exempel kommer en person som går i pension inte ersättas och expeditionens besökstider kortas ner.

Under förhandlingarna flaggade Strömstadsbyggen för risken för personalneddragningar om höjningarna blev för låga. Detta tonar nu vd:n ner.
– Jag är inte speciellt orolig över det och tänker inte ta fram någon sabel. Vi får finputsa lite här och där, säger han.
Hyresgästföreningen motsatte sig tidigt idén om uppsägningar.
– Det ställer vi inte upp på, det måste finnas andra lösningar, säger Håkan Fridolfsson.

Läs också Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" ”Spring” i huset inte skäl för vräkning Hyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.