Annons

Hyrorna klara för 6 500 lägenheter i Borås

Borås Hyresgästerna i kommunala AB Bostäder i Borås 6 500 lägenheter får en hyreshöjning på i genomsnitt 1,35 procent. "Det har varit en tuff förhandlingsomgång", säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.

Uppgörelsen i Borås gäller för 13 månader från den 1 januari 2018. Det innebär att hyran höjs retroaktivt och att höjningen för årets tre första månader kommer att läggas på aprilhyran. Därefter kan inte höjas igen förrän tidigast 1 februari nästa år. För den som bor i en etta blir månadshyran i genomsnitt 50 kronor högre, medan stora lägenheter som femrummare får en höjning på 110 kronor per månad. Snittet på hyreshöjningen blir 65 kronor per månad.

Ann-Christin Josefsson menar att det varit en tuff förhandlingsomgång, men att man efter en lång process kunnat enas lokalt och skriver sitt pressmeddelande att parterna haft en konstruktiv förhandlingsomgång som resulterat i en uppgörelse som Hyresgästföreningen anser sig relativt nöjd med.

Från början ville AB Bostäder i Borås höja hyran med i genomsnitt 2,75 procent. Efter förhandlingarna blev höjningen ungefär hälften så stor, 1,35 procent i snitt. Höjningen är större än i fjol än förra året vilket förklaras med höjda taxor, främst vatten, samt underhållsbehov. Hyresgästföreningens förhandlare menar att den höjning som nu ger AB Bostäder i Borås bra förutsättningar att utföra mer underhåll som på sikt kommer alla berörda hyresgäster till del.

 

 

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.