HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I norra Skåne ökar hyresrätter mycket mer än bostadsrätter

Skåne När riksgenomsnittet visar att bostadsrätterna ökar starkt jämfört med hyresrätterna, är siffrorna de motsatta i norra Skåne och södra Halland.
I Helsingborg har Helsingborgshem byggt mycket hyresrätter.

I förra veckan presenterade Fastighetsägarföreningen siffror, framtagna av SCB, som visar att hyresrätter i jämförelse med bostadsrätter ”tappar mark”. De senaste 25 åren har bostadsrätterna ökat med 73 procent och hyresrätterna med enbart 27 procent.

Men i norra Skåne och södra Halland (Hyresgästföreningen region norra Skåne) är förhållandet tvärt om. Här har hyresrätterna ökat i förhållande till bostadsrätterna, med 68 procent jämfört med 32 procent.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

– Det är glädjande. Jag har ingen direkt förklaring mer än att vi är tillväxtkommuner och att det inte har blivit så många ombildningar här, säger Jan Olof Sandén, regionchef vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Undantagen från ökningen av hyresrätter är Helsingborg och Bjuv. En förklaring kan vara att just i Helsingborg slog ombildningsvågen igenom i början på 2000-talet.

När Fastighetsägarföreningen presenterade sin rapport menade de att hyresregleringen var orsaken till att hyresrätten ”tappar mark”.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

– Det är klart att de driver tesen att det olönsamt att bygga hyresrätter. De vill släppa hyrorna fria, vilket skulle ge fastighetsägarna enormt stora avkastningar som hyresgästerna fick betala. Men det är struntprat att det skulle vara olönsamt att bygga hyresrätter, säger Jan Olof Sandén.

Läs mer om Fastighetsägarföreningens rapport här.

Läs också Hyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning” Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.