HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen höjning i Gagnef

Gagnef Hyresgästerna hos Gagnefsbostäder får oförändrad hyra nästa år. Hyresgästföreningen är nöjda med företagets linje men kritiserar ägaren, kommunen.

Liksom i fallen med förhandlingarna i först Rättviksfastigheter och tidigare i dag Gamla Byn i Avesta passar Hyresgästföreningen i sitt pressmeddelande om uppgörelsen på att sedan de tackat företagen för en bra uppgörelse, ge kommunerna en känga för hur de sköter sina bostadsföretag och därmed sina hyresgäster. I Rättvik vill man se amorteringar och i Avesta borde räntekostnaderna hållas i schack menar Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

I Gagnefsbostäders fall handlar det om företagets dåliga ekonomi, det har till och med talats om konkurs:

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– Det är positivt att se hur den nya ledningen för Gagnefbostäder agerar. De tar ansvar för sina hyresgäster och gör rätt i att stoppa den sista etappen av den nyproduktion kommunen ålagt bostadsföretaget att göra eftersom bolagets ekonomi inte klarar det, skriver förhandlingsledare John Oknelid i ett pressmeddelande.

Gagnefsbostäder har den högsta skuldsättningen av alla de 15 kommunägda bostadsföretagen i Dalarna.

– Kommunen måste tillsammans med Gagnefsbostäder presentera en plan för hur situationen ska lösas. Hyresgästföreningen och hyresgästerna är inte beredda att skjuta till mer pengar till bolaget förrän kommunen börjar ta ansvar för Gagnefsbostäder. Allt annat vore som att kasta pengar i ett svart hål, säger John Oknelid.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"
Fakta: Dalahyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Gamla Byn 0,35
Rättviksfastigheter 0,4
Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.