HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen hyreshöjning hos Sölvesborgshem 2016

Sölvesborg I ett pressmeddelande berättar Sölvesborgshem att de inte tänker höja hyran nästa år. Ett viktigt skäl är att inte bli ”bekväma” och att ”utmana sig själva”.
Det blir ingen hyreshöjning alls för Sölvesborgshems hyresgäster nästa år.

Så här i andra halvan av december har de flesta hyresvärdar fått klart med nästa års hyreshöjningar. Andra är nära överenskommelser, men Sölvesborgshem har inte påbörjat processen ännu genom att påkalla förhandling. Och det har sina skäl: de tänker inte höja hyran alls 2016.

I ett pressmeddelande från bostadsbolaget berättas att styrelsen beslutat att inte höja hyrorna efter ett förslag från vd Johan Braw och ekonomiansvarig Fredrik Axelsson. Det ekonomiska läget i samhället är gynnsamt i och med de extremt låga räntorna och den försumbara inflationen.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Det är en förrädisk situation. Risken är överhängande för ett bolag – oavsett bransch – i den här situationen att man blir bekväm. Detta vill vi undvika. Vi behöver mer resurser för reformer, men de resurserna utmanar vi oss själva att hitta genom effektiviseringar, säger Johan Braw i pressmeddelandet.

Han vill inte uttala sig mer i dag än vad som står i pressmeddelandet, eftersom bolaget håller presskonferens först i morgon förmiddag. Då kommer de att berätta mer om hur de ska inspireras av företaget TitanX, där presskonferensen hålls.

– Vi kan också räkna med att vi i vår bransch kommer att bli utmanade av nya aktörer, precis som andra mogna branscher blivit. Att utmana oss själva är därför ett viktigt sätt att bli redo.

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed

Inspiration från andra branscher kommer att vara en del i vårt arbete för att klara av utmaningen, säger Johan Braw i pressmeddelandet.

Om Sölvesborgshem hade velat förhandla om nästa års hyror hade det varit Sara Holmqvist som varit förhandlare för Hyresgästföreningen, hon fick veta i måndags att det inte skulle bli några förhandlingar.

– De har inte påkallat, utan det här var en nyhet för oss också, säger hon.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Anade du att det skulle bli så här?

– Ja, lite. Med tanke på att de inte påkallat så har man funderat kring det.

Trodde du att de skulle nolla eller skjuta på förhandlingarna?

– Det vågar jag inte spekulera i …

Vad tycker du om att det inte blir någon höjning?

– Ja, jag tycker att det är en väldigt trevlig nyhet att det finns bolag som värnar om hyresrätten och hyresgästerna. Särskilt när det ser ut som det gör ekonomiskt.

Tror du att det kan bli fler nollhöjningar ifall det ekonomiska läget fortsätter att vara så här?

– Det beror på förutsättningarna lokalt. Dels hur läget ser ut, dels hur ekonomin i bolaget ser ut, säger Sara Holmqvist.

Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge 2016

Sölvesborgshem: 0 procent

Fastighetsägarna, Sölvesborg: 0,41 procent (1,81–2,21)

Fastighetsägarna, Olofström: 0,48 procent (1,99)

Karlshamnsbostäder: 0,5 procent

Olofströmshus: 0,5 procent

Fastighetsägarna, Karlshamn: 0,5 procent (1,48–1,88, snitt 1,68)

Fastighetsägarna, Karlskrona: 0,6 procent (1,76–2,56)

Heimstaden, Karlskrona: 0,6 procent

Ronnebyhus: 0,1–0,9 procent (i snitt 0,5 procent, yrkande i snitt 2,1 procent)

Fastighetsägarna, Ronneby: 0,4–0,9, snitt 0,625 (1,51–2,21, snitt 1,91)

Heimstaden, Ronneby: 0,9 procent

Karlskronahem: 0,2–1,0 procent, i snitt 0,6 procent (1,3)

Fakta: Hyresförhandlingar

För att få lov att höja hyrorna måste bostadsbolagen förhandla. Antingen med en hyresgästorganisation eller direkt med hyresgästerna. I de fall som Hyresgästföreningen är motpart finns en så kallad förhandlingsordning och då gäller särskilda regler. Hyresvärden måste senast tre månader innan de vill höja hyran ta initiativ genom att påkalla förhandling. När förhandlingen närmar sig brukar parterna lägga fram sina krav, oftast är det bostadsbolaget som då presenterar hur mycket de vill höja hyran. Sedan börjar diskussionerna som förhoppningsvis leder fram till en överenskommelse som båda parter är nöjda med.

Läs också Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.