HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Digitalt fullmäktige får vänta i Sydost: ”Vi får besvär”

Östergötland Hyresgästföreningen i region Sydost planerade ett digitalt fullmäktige under hösten. Men nu läggs planerna på is och mötet skjuts fram till nästa år.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresgästföreningen i region Sydost skjuter fram sitt fullmäktige till nästa år.

När coronapandemin slog till i våras hade mindre än hälften av de 33 föreningarna i region Sydost haft sina årsmöten. Situationen som uppstod med krav på begränsade folksamlingar gjorde att resten av mötena ställdes in. Även regionfullmäktige som skulle hållits senast i april sköts på framtiden.

Tanken var i stället att ordna ett digitalt fullmäktige under hösten på samma sätt som gjorts i region Södra Skåne. Men även dessa planer ställs nu in.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

— Vi är en så stor organisation så vi får besvär om vi ska bjuda in till ett digitalt fullmäktige med över hundra deltagare. Dessutom är det väldigt många människor som känner en osäkerhet att delta i ett digitalt möte, säger Inger Borg, tillförordnad regionordförande i Sydost.

Vad är skillnaden mot ett digitalt fullmäktige i Skåne och att göra det i Sydost?

— De har 40 delegater och vi har över 100. Det är en jätteskillnad, trots allt. De har en mindre och tightare region.

Annons
Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

Enligt Hyresgästföreningens stadgar skulle föreningars årsmöten ha hållits senast mars månads utgång och regionfullmäktige senast i april. På mötena skulle medlemmar och ombud bland annat rösta om ansvarsfrihet för 2019 och utse representanter i styrelser och förhandlingsdelegationer.

Inger Borg är tillförordnad regionordförande för Hyresgästföreningen i Sydost.

Är det inte ett problem enligt stadgarna att skjuta fram dessa möten till nästa år?

— Där har förbundet gjort ett stort jobb och förbundsstyrelsen har beslutat att förlänga uppdragen, så stadgemässigt är det inga problem. Det går att göra så på grund av att vi är i en så extraordinär situation, säger Inger Borg.

Läs ocksåRegionfullmäktige med valupptakt i UddevallaLennart Derehag, regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Enligt Inger Borg följer regionen rekommendationerna från förbundet att skjuta fram årsmöten och regionfullmäktige till nästa år. Regionen kommer nu att utbilda föreningar och förtroendevalda i att kunna hålla möten digitalt.

Annons

Hur ska årsmöten och fullmäktige genomföras nästa år?

— Det är jättesvårt att svara på. Jag hyser någon förhoppning om att vi 2021 ska vara tillbaka i normala banor. Men vi kommer vara bättre rustade och kunna hjälpa föreningar för att ha digitala möten nästa år, säger Inger Borg.

Fakta: Status över årsmöten i region Sydost

Föreningar som skjuter upp sina årsmöten 2020:

Aneby/Nässjö, Eksjö, Hultsfred, Karlshamn, Karlskrona, Kinda/Ydre, Linköping, Markaryd, Motala/Vadstena, Mönsterås, Norrköping/Söderköping/Finspång, Nybro, Olofström/Sölvesborg, Oskarshamn, Tranås, Vetlanda/Sävsjö, Vimmerby, Västervik/Valdemarsvik, Växjö, Westbo.

Föreningar som har genomfört årsmöte 2020:

Alvesta, Emmaboda, Gotland, Kalmar, Lessebo, Ljungby, Mjölby, Ronneby, Vaggeryd, Värnamo, Vätterbygden, Åtvidaberg, Älmhult.

Fakta: Så är Hyresgästföreningen organiserad
  • Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner över landet.
  • I varje region finns en regionordförande och en regionstyrelse, som är högsta ansvarige. Regionfullmäktige utser regionstyrelsen. I landet finns en förbundsstyrelse och en förbundsordförande, Marie Linder.
  • Region Sydost har drygt 70 000 medlemmar. I hela landet finns över en halv miljon medlemmar.
  • Varje region är uppdelad i föreningsområden. I Sydost finns totalt 33 föreningar i Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Jönköpings län.
  • I bostadsområden finns lokala hyresgästföreningar som är organiserade under föreningsområdena.
Läs också Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.