HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hässelby Hem kräver högst inkomst för att få hyra: ”Orimligt”

Hässelby Jonna Ljunggren kan tacka sin ­partner för att de fick en lägenhet hos Hässelby Hem. Hon hade för låg lön för att klara inkomstkravet själv. "Deras krav gör att man måste ha en hög lön eller bo ihop", säger hon.
Foto: Kenneth Samuelsson
Gravida Jonna Ljunggren blev glad när hon fick beskedet om en lägenhet hos Hässelby Hem. Sedan insåg hon vilken månadsinkomst värden krävde för att hon skulle få teckna kontrakt: Fyra gånger så hög som hyran före skatt.

Det var en omtumlande resa när Jonna Ljunggren och hennes partner nyligen fick erbjudande om en hyresrätt hos Hässelby Hem i Stockholm. Först blev hon glad över beskedet, men när hon fick höra hur hög lön som krävdes sjönk modet.

– Jag trodde det var kört eftersom jag frilansar och inte har så hög inkomst. Men när de sa att min partners inkomst fick räknas med så gick det, säger hon.

Läs ocksåSlopat inkomstkrav ledde inte till sena hyrorLena Åman (S), ordförande i Sandvikenhus styrelse, Elnaz Alizadeh Ebadi (S), styrelseordförande för Uppsalahem och Mikael Källqvist, vd för Mimer.

Hon är gravid och konstaterar att hon aldrig skulle ha kunnat få lägenheten med en hyra på 6 700 kronor själv, trots att hon skulle ha haft råd att betala hyran.
– Jag tycker att kravet på att ha en inkomst som är fyra gånger hyran är orimligt. Deras krav främjar ett sätt att leva som är normativt, man måste bo två stycken i hop för att klara hyran. Jag skulle aldrig ha kunnat skaffa barn själv och få lägenheten. Eller så krävs ett välbetalt jobb, säger hon.

Hem & Hyra har i en granskat och listat hur hög inkomst som bostadsbolagen i länet kräver för att få hyra en lägenhet.

Jonna Ljunggren är inte ensam om att ifrågasätta Hässelby Hems inkomstkrav, som är högst i Hem & Hyras granskning.
Hem & Hyra har pratat med åtta av bolagets hyresgäster. Flera av dem är nyinflyttade och nöjda över att ha fått en lägenhet. Några säger att de inte reflekterade över bolagets inkomstkrav eftersom de hade goda inkomster. Andra berättar att de tyckte kraven var tuffa och svåra att uppfylla.

Läs ocksåTrend: Fler bostadsbolag säger ja till hyresgäster med låg inkomst

En hyresgäst, som vill vara anonym, berättar att flera i bekantskapskretsen nekats lägenhet.
– Jag känner flera personer som har sökt lägenhet länge men inte får någon för att de har för låg lön, säger han.

Hem & Hyra har sökt Hässelby Hem för att ställa frågor om inkomstkravet. Men bolaget meddelar att de inte vill svara på några frågor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.