Annons

Inte fler klagomål trots kylan i Norrbotten

Norrbotten ​Minus 30 och mer därtill. Kylan har Norrbotten i sitt grepp, men den har inte orsakat några större problem för några av bostadsbolagen och hyresgästerna verkar inte frysa mer än vanligt.

​Hem & Hyra gjorde en rundringning till några av bostadsbolagen i Norrbotten för att kolla om veckans extremkyla har inneburit några problem.

– Nej, för oss har det inte varit några större problem och det verkar inte som att fler hyresgäster fryser inomhus heller, då hade vi fått höra det, säger Mikael Nyberg, Lulebo AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På fredagsmorgonen kröp temperaturen ner mot minus 30 i Luleå, i Piteå var det 32,5 minusgrader på morgonen.

– Vi har klarat oss jättebra, det enda problem vi haft var en frysning som berodde på en kvarglömd dörr som lämnats öppen, säger Sören Carlsson på Pitebo.

Inte heller hos Pitebo verkar hyresgästerna klaga på kalla lägenheter.

Läs ocksåÄldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl"Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.

– När det är så här kallt går ju värmen på högvarv så vi tycker att vi har läget under kontroll.

Annons

Pitebo har nästan all sin uppvärmning via fjärrvärme. Några fastigheter har fortfarande direktverkande el, men endast tre lägenheter (parhus), har kallhyra.

– Vi gick ut med ett erbjudande i det bostadsområdet om att få värmen inbakad i hyran och de flesta tog erbjudandet och så justerade vi hyrorna därefter, berättar Sören Carlsson.

Läs ocksåKall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94En äldre dam som sitter i sitt vardagsrum i en fåtölj och under en filt. På väggarna flera fotografier av barn samt prydnadstallrikar. Utanför fönstret ett snöigt landskap och en julljusstake i fönstret.

Kenneth Apelqvist, på Topbostäder i Gällivare, meddelar att temperaturen ligger på minus 28 denna fredagsförmiddag.

– Vi har problem med våra bilar, vi har inte garageplats åt dem allihop och vi gör ju mest kortkörningar, det suger ur batterierna, säger Kenneth Apelqvist.

Han tycker inte att det klagas mer än vanligt på värmen inne i husen.

Annons

– Visst finns det folk som fryser den här årstiden, men någon våldsam anstormning är det inte. Vi gör allt vad vi kan för att åtgärda problemen när folk ringer.

Anita Henriksson, Hyresgästföreningen i Gällivare, har tagit emot många samtal från frusna hyresgäster.

– Det är främst från ett område, Sjöjungfrun, som hyresgäster hört av sig om att de fryser. Några har bara haft 17 grader på golven.

Topbostäder har inga lägenheter med kallhyra.

Läs också Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.