HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Internet blir standardutrustning i Vätterhem

Jönköping Gratis internet till alla hyresgäster. Det erbjuder Vätterhem från 1 februari 2019. Med satsningen vill man motverka digitalt utanförskap och stärka den sociala gemenskapen i bostadsområdena.

Det allmännyttiga bostadsföretagen Vätterhem har gått samman med Jönköpings Energi för att kunna erbjuda alla hyresgäster bredband. Cirka 8 650 lägenheter kommer få fri tillgång till internet. Satsningen är unik i Sverige, menar Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

– Vi vill utveckla hyresrätten genom att skapa en infrastruktur som inkluderar alla. Bredband ska vara en lika väsentlig del av standardutrustningen som spis och kyl, säger Thorbjörn Hammerth.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Bakgrunden till satsningen är att drygt 30 procent av Vätterhems hyresgäster tidigare saknat anslutning via Wetternet. Syftet med satsningen är flera. Främst att motverka digitalt utanförskap, men även att stärka den sociala gemenskapen och öka kommunikationen mellan bostadsbolaget och hyresgästerna.

– Vi tycker att det är viktigt att alla våra hyresgäster deltar i den digitala utvecklingen och inte hamnar utanför. Alltmer av service, utbildning, resor och betalningar sker på nätet och då vill vi se till att alla som inte har bredband ska ha detta.

Alla lägenheter hos bostadsbolaget ska förses med fri tillgång till internet med en hastighet som uppgår till 2Mbit/s. Bredbandsanslutningen kräver inget abonnemang mer än att hyresgästen registrerar sig. Anslutningen är gratis för hyresgästerna.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

– Med den hastigheten kan alla hyresgäster utföra alla normala aktiviteter på nätet. Läsa tidningen, boka biljetter, plugga, delta i samhällslivet.

Om hyresgästen önskar högre hastighet så köper man detta på samma sätt som idag. 

– Jag vill rikta en stor eloge till Jönköpings Energi. Det här är första gången som ett bostadsbolag och energibolag går samman i ett sådant här projekt i Sverige, slår Thorbjörn Hammerth fast.

Läs ocksåMiljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter
Läs också Bernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat Bo anklagades för sabotage – för att locka dit Uppdrag granskning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.