HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Intygsgivare får inte fortsätta ombilda

Stockholm Två erfarna och kända intygsgivare som hjälpt till vid åtskilliga bostadsrättsombildningar stoppas från fortsatt jobb. Det är slutsatsen i en ny dom.

Tidigare har Boverket stoppat de båda intygsgivarna från att jobba genom att ta ifrån dem deras behörighet. Nu går även Förvaltningsrätten på samma linje genom att avslå intygsgivarnas överklagan av Boverkets beslut.
– Det känns bra.  Man får inte slarva och fatta beslut på så lösa boliner som de har gjort, säger Yvonne Borgecrona jurist på Boverket.

Hon understryker att intygsgivare är extremt viktiga för bostadsrättsköparen, det är köparens sista utpost som ska garantera att föreningens ekonomiska kalkyl är okey.
– När intygsgivare inte tar sitt ansvar kan det leda till högre kostnader för bostadsrättsköparna, i vissa fall mycket högre, säger hon.
 
Boverkets kritik mot de båda intygsgivarna Christer Bohman och Björn Rydén är lång. Mycket handlar om att de har intygat flera ekonomiska planer utan att haft tillräckligt bra underlag.
Bland annat har de intygat den ekonomiska planen för det omskrivna konkursprojektet i Norrtälje där det gamla stadshotellet skulle bli bostadsrätter.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusketJustitieminister Morgan Johansson

Genom att ta ifrån dem deras behörighet vill Boverket också skicka en signal till andra intygsgivare på marknaden.
– Man måste vara väldigt noggrann när man intygar de ekonomiska planerna för bostadsrättsföreningen, säger hon.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå Christer Bohman för en kommentar utan att lyckas.

I förvaltningsrättens dom skriver dock Christer Bohman och Björn Rydén att de kräver att Boverkets beslut ska upphävas. De menar att de gjort de undersökningar och kontroller som krävs när de intygat de ekonomiska planerna.

Läs ocksåOmbildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljonerSollentuna Malmvägen

Det är oklart om intygsgivarna överklagar Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

Annons

 

Läs också Ekobrottsmyndigheten om Hem & Hyras nya uppgifter om ombildningen i Sundbyberg: ”Anmärkningsvärt” Varnade intygsgivare anlitas vid ombildningar till bostadsrätt: ”Mycket slarv” Så fungerar ombildningar – undvik att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.