Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusket

Stockholm Efter Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusk tidigare i år har reaktionerna varit starka. Nu tillsätts en utredning för att komma åt bedrägeri och kriminella upplägg i branschen. Dessutom vill regeringen hålla olämpliga hyresvärdar borta från bostadsmarknaden.
Justitieminister Morgan Johansson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Ida Karlsson
"Jag har öppnat upp för att vi ska skärpa lagstiftningen," sa Morgan Johansson (S) till Hem & Hyra i en tidigare intervju efter avslöjandet om ombildningsbluffen i Rågsved.

I april i år avslöjade Hem & Hyra ett bulvanupplägg där ombildningskonsulten Restates vd använt sina bekanta för att genomföra en fuskombildning i Rågsved i södra Stockholm. Samtidigt beskrev Ekobrottsmyndigheten att oegentligheterna ökar och att det finns flera oseriösa aktörer som är ombildare. I en serie artiklar har Hem & Hyra granskat ombildningsbranschen och rapporterat om missförhållanden, brottsliga upplägg och luckor i lagen.

Reaktionerna efter avslöjandena har varit starka. Oppositionsborgarrådet i Stockholms stad, Clara Lindblom (V), har polisanmält Restates vd för bedrägeri. Lokala politiker har gått ut med kravet på en oberoende utredning av ombildningar i Stockholms stad och i Sundbyberg och en rad riksdagsledamöter har krävt besked från justitieminister Morgan Johansson (S) om vad han ska göra för att komma åt problemen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

”Sånt som gangstrar håller på med”

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerade också kraftfullt på fusket kort efter Hem & Hyras publicering om fuskombildningen där Restates vd varit inblandad och meddelade då att han ville tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och komma åt oegentligheter. ”Det här är sånt som gangstrar håller på med. Luckorna i lagen måste täppas till,” sa han.

Nu tillsätter regeringen en utredning bland annat med anledning av problemen som avslöjats, som ombildning bakom ryggen på hyresgäster.

”Hyresgästernas ställning undermineras om deras boendefastighet kan ombildas till bostadsrätter mot deras vilja. Flera exempel på senare tid visar att lagstiftningen i dag inte ger hyresgäster ett tillräckligt skydd mot detta. Därför behövs det skärpta kontroller vid överlåtelser av hyresfastigheter”, skriver regeringen.

Läs ocksåVd:ns bekanta "flyttade in" - så ombildades hyresrätterna genom fuskPatrik Rosén Restate

– Det här är välkommet. Det finns ett verkligt behov av att se över lagstiftningen. Det måste finnas ett samhälleligt ansvar. Hyresgäster vågar inte och har inte alltid resurser att ta tillvara sina rättigheter. På bostadsmarknaden är det enorma pengar i omlopp. Det lockar drivna och förslagna affärsmän, säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Annons
Bengt Öhman
”Det finns ett verkligt behov av att se över lagstiftningen. Hyresgäster vågar inte och har inte alltid resurser att ta tillvara sina rättigheter,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Regeringens utredare ska bland annat lämna förslag på åtgärder för att öka kontrollen och förhindra fusk vid ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt. För att förhindra att hyresgäster som bor i huset kringgås vid ombildningar. Utredaren ska särskilt analysera vilka krav som bör gälla för att en person ska vara berättigad att rösta om en ombildning och hur det kan kontrolleras att ombildningsförfarandet har skett på ett lagenligt sätt.

– Ombildningarna har inte skett på ett demokratiskt sätt. Hyresvärdarna hittar kryphål. Det är en katt-och-råtta-lek och det gäller att täppa till så många kryphål som möjligt och det hoppas vi att den här utredningen kan medverka till, säger Bengt Öhman.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusk: Politiker polisanmäler Restates vdClara Lindblom

Vill stoppa olämpliga värdar

Utredaren ska också titta på möjligheten att hålla olämpliga hyresvärdar borta från fastighetsmarknaden. Det har funnits liknande lagstiftning om fastighetsförvärv tidigare med det syftet, men den togs bort för över tio år sedan.

Hem & Hyra har under lång tid bevakat missförhållanden på hyresmarknaden och granskat de värsta hyresvärdarna. Regeringen vill nu komma åt problemen med att oseriösa hyresvärdar hyr ut till kriminella, medverkar till svarthandel med hyreskontrakt och äventyrar hyresgästernas trygghet.

– Det var den borgerliga regeringen som tog bort den förra förvärvslagstiftningen 2010 trots massivt motstånd från tunga remissinsatser. Hur effektiv en ny lag kommer bli avgörs av vem som får makten efter valet, säger Bengt Öhman.

Annons

Utredningen ska redovisas senast den 1 september 2023.

Läs om Hem & Hyras rapportering om de värsta värdarna här.

Läs alla artiklarna i Hem & Hyras granskning av ombildningsbranschen här.

Fakta: Fuskombildningen i Rågsved

Patrik Rosén Restate

Kritiska hyresgäster i Rågsved ville inte ombilda men fick plötsligt sju nya grannar med rösträtt. Hem & Hyra har avslöjat att hyresrätter blev bostadsrätter genom fusk när ombildningsjätten Restates vd kuppade igenom en affär genom att använda sina bekanta.

Fakta: Hem & Hyra utser Sveriges värsta värdar

Tak som rasat in, trakasserier och oskäliga hyror. Människorna som bor hos värdarna på Hem & Hyras lista över landets värsta värdar utstår lidande och frustration. Se hela listan över de värsta värdarna här.

 

Läs också Justitieministern efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ren skumraskbransch” Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.