Annons

Ja till motion om ändrade uthyrningsregler för Fabo

Falkenberg Igår klubbade kommunfullmäktige i Falkenberg igenom beslutet. Nu godkänns försörjningsstöd som inkomst hos Fabos lägenhetssökande.

− Det här är bra och ett stort steg för Fabo. Det innebär att alla grupper får en likvärdig behandling när de söker en lägenhet, säger S-politikern och boendesekreteraren Marcelle Farjallah.

I november förra året skrev hon en motion till kommunfullmäktige i Falkenberg om att försörjningsstöd borde räknas som fast inkomst hos lägenhetssökanden hos Fabo. Hon hänvisade till de kommunala bostadsbolagen i Halmstad och Varberg som godkänner försörjningsstöd som inkomst hos lägenhetssökanden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

− Jag tänkte att om det fungerar där varför skulle det inte fungera i Falkenberg? Jag tyckte det var fel att personer som har försörjningsstöd men som i övrigt sköter sin ekonomi ska behöva gå via socialtjänsten för att få en lägenhet.

Annons

Vad får det här beslutet för konsekvenser?

− Att personer som har försörjningsstöd kan få ett eget hyreskontrakt utan att behöva gå via socialtjänsten. Jag vet inte hur många det kan beröra men det gäller ju ett antal personer som nu kommer att få det lättare att komma in på bostadsmarknaden. Sen har vi personer med försörjningsstöd men som har skulder och betalningsanmärkningar. De kommer även i fortsättningsvis att få sociala kontrakt.

Läs ocksåSocialtjänsten kunde hjälpa till med hyresskulden – ändå blev Eva uppsagdRoger Höög förbundsjurist Hyresgästföreningen

Enligt Fabos styrelseordförande Ingmar Bengtsson (C) ändrades uthyrningspolicy redan i våras tack vare Marcelle Farjallahs motion. De nya reglerna är att försörjningsstöd godkänns som inkomst om du i övrigt har en skötsam ekonomi. Eftersom Fabo redan har ändrat sin policy anses motionen nu vara behandlad.

Annons

Läs även:
S-politiker vill att Fabo ska godkänna försörjningsstöd som inkomst
Fabo ändrar uthyrningspolicy och godkänner försörjningsstöd som inkomst
Professor varnar för att exkludera hyresgäster med försöjrningsstöd
Hårda krav stoppar hundratusentals svenskar
Socialbidrag – nej tack

Läs också Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag” Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.