HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ja till motion om ändrade uthyrningsregler för Fabo

Falkenberg Igår klubbade kommunfullmäktige i Falkenberg igenom beslutet. Nu godkänns försörjningsstöd som inkomst hos Fabos lägenhetssökande.

− Det här är bra och ett stort steg för Fabo. Det innebär att alla grupper får en likvärdig behandling när de söker en lägenhet, säger S-politikern och boendesekreteraren Marcelle Farjallah.

I november förra året skrev hon en motion till kommunfullmäktige i Falkenberg om att försörjningsstöd borde räknas som fast inkomst hos lägenhetssökanden hos Fabo. Hon hänvisade till de kommunala bostadsbolagen i Halmstad och Varberg som godkänner försörjningsstöd som inkomst hos lägenhetssökanden.

Läs ocksåEvy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

− Jag tänkte att om det fungerar där varför skulle det inte fungera i Falkenberg? Jag tyckte det var fel att personer som har försörjningsstöd men som i övrigt sköter sin ekonomi ska behöva gå via socialtjänsten för att få en lägenhet.

Vad får det här beslutet för konsekvenser?

− Att personer som har försörjningsstöd kan få ett eget hyreskontrakt utan att behöva gå via socialtjänsten. Jag vet inte hur många det kan beröra men det gäller ju ett antal personer som nu kommer att få det lättare att komma in på bostadsmarknaden. Sen har vi personer med försörjningsstöd men som har skulder och betalningsanmärkningar. De kommer även i fortsättningsvis att få sociala kontrakt.

Läs ocksåAnnelis hyra anses för dyr av kommunen – skulle ut direkt när dottern flyttathögsta godtagbara bostadskostnad

Enligt Fabos styrelseordförande Ingmar Bengtsson (C) ändrades uthyrningspolicy redan i våras tack vare Marcelle Farjallahs motion. De nya reglerna är att försörjningsstöd godkänns som inkomst om du i övrigt har en skötsam ekonomi. Eftersom Fabo redan har ändrat sin policy anses motionen nu vara behandlad.

Läs även:
S-politiker vill att Fabo ska godkänna försörjningsstöd som inkomst
Fabo ändrar uthyrningspolicy och godkänner försörjningsstöd som inkomst
Professor varnar för att exkludera hyresgäster med försöjrningsstöd
Hårda krav stoppar hundratusentals svenskar
Socialbidrag – nej tack

Läs också Malmö stad om flyttkraven på ekonomiskt utsatta: "Vi kan inte styra vilka lägenheter som blir lediga" Han kastar ut sopor från fönstret – "hundratals måsar utanför lägenheten" Socialtjänsten missade att betala hyran – nu vräks Natalia och dottern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.