Annons

”Jag känner en otrolig frustration”

Västerås Carita och hennes man skilde sig i våras men de bor fortfarande ihop. Att hitta någonstans att bo är både dyrt och svårt. Nu hoppas hon kunna hyra en tvåa i andra hand i ett år.
Foto: Per Groth
Carita Spjut letar lägenhet i Västerås.

Vi skilde oss i april efter att ha varit gifta i tio år. Det är fyra månader sedan nu men vi bor fortfarande ihop. För att kunna landa och för barnens skull är det viktigt att hitta något eget.

I början tänkte vi att jag bor kvar och söker bostadsbidrag, medan han flyttar. Men det visade sig inte vara så enkelt, för det blir ändå dyrt för mig att bo kvar och det finns inga bostäder att söka. Vi har bott där vi bor nu sedan 2012, lägenheten är på 104 kvadrat, helrenoverad med en månadshyra på 9500 kronor. Vi trivs jättebra här, det är mysigt och barnvänligt, även om Puddelugnsgatan inte har det bästa ryktet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu tänker vi att vi får flytta båda två. Helst vill jag ha en trea på Skälby där jag jobbar och där yngste sonen går i skolan. Men väntetiden där är 2-6 år! Jag ställde mig i bostadskö först i år så jag har ungefär 60 poäng. Det krävs över 1000 poäng för att få en lägenhet.
 
Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan och känner en otrolig frustration. Jag och min man kommer bra överens, vi hatar inte varandra. Men de som gör det då, hur skulle inte de ha det i samma situation?

Annons

Facebook har en bra grupp som heter Lägenhet sökes i Västerås. Jag tror jag har tittat på alla lägenheter på Bäckby och Skälby som lagts upp där. Nu har jag eventuellt en trea på gång på Vallby som jag kan hyra i andra hand av en reko tjej, vi har en gemensam kompis i Facebook. Hon ska prova att vara sambo och jag kan hyra lägenheten i ett år. Men vad händer sedan då?  Enligt Mimer måste lägenheten läggas ut på hemsidan om den blir ledig, jag kan inte ta över kontraktet.

Hyran ligger på 6 700 kronor. Med några tusenlappar i bostadsbidrag klarar jag mig.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Man blir inte jätterik, men så är det, det kostar att bo. Jag tycker man ska kunna hålla en viss standard – ha råd med mat, unna sig någonting någon gång, ett vanligt Svenssonliv.

Annons

Jag funderar på hur politikerna tänker lösa bostadsbristen. De lovar mycket inför valet. Oftast är det de med lite tjockare plånbok som berörs av politikernas beslut. Västeråspolitiker har varit på besök hos oss på jobbet för att prata om sådant som rör förskolan. Om de bjuds in igen ska jag ta upp bostadsfrågan också.

Fakta: Bostadsbristens ansikte 2014

I dag fattas upp till 150 000 lägenheter.  Räknar man även de kommande fem årens behov blir det nära 300 000. Fram till valet 2014 skriver vi varje vecka om dem som drabbas av bostadsbristen. Unga som gamla, från norr till söder.  Det här är deras berättelser och deras uppmaning till politikerna.

Se alla berättelser här.

 

Fakta: Carita Spjut

Namn: Carita Spjut.

Ålder: 39.

Bor: Med sin ex-make, 15-årig dotter, 8-årig son och 13-årig bonusson i en lägenhet på Bäckby i Västerås.

Gör: Barnskötare.

Läs också 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.