Annons

Jens har alla Kalle i hyllorna

Norrköping Jens Lindell i Norrköping delar lägenhet med Kalle Anka, Fantomen och Lilla Fridolf. Hem&Hyra stämde träff med en av landets största seriesamlare.
Foto: Jakob Kindesjö
Kvack. Jens Lindell har samtliga nummer av Kalle Anka, här med den första svenska utgåvan från 1948.

Jens Lindells intresse för serietidningar började redan som barn i födelseorten Gusum.

– Jag kommer från en läsande familj och började lära mig läsa tidigt, så det var serier, böcker, allt. Vi läste mycket och så är det fortfarande.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det som lästes blev också sparat och så har det fortsatt. I lägenheten på fem och ett halvt rum och kök i centrala Norrköping ryms i dag cirka 28 000 exemplar av olika alster. Bland annat alla nummer av Kalle Anka sedan utgivningen 1948.

Om hela samlingen lades på hög skulle genomsnittshöjden bli 84 meter, högre än rådhustornet i Norrköping.

– Samlare låter så ambitiöst, jag är en läsare. Allt som jag läser hamnar i samlingen och tvärtom. För mig är det viktigt att tidningarna ska kunna läsas, inte att de ska vara i så perfekt skick som möjligt.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Kvack, kvack låter det plötsligt. Det ringer i Jens mobiltelefon i form av en gul anka. Som ”Ankist” har han blivit särskilt uppmärksammad. När Kalle Anka nyligen firade 3000:e numret och 80 år överlämnade serieförlaget Egmont en blomsterkvast och en tavla, föreställande Jens Lindell och Joakim von Anka, tecknad av en serietecknare.

– Det var skitkul. Jag har varit inne i seriesvängen ganska länge och har hjälpt dem med att få fram en del äldre material till olika samlingsalbum.

Till vardags sitter han som ledamot för Miljöpartiet i kommunfullmäktige, landstinget och socialnämnden. Men att läsa mycket på jobbet och även på fritiden är inget problem.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

– När man suttit med socialnämndspapper en hel dag är en Kalle Anka perfekt. För mig är serier avkoppling. Det ger mer omväxling än romaner.

Annons

Hans samlande fortsätter. För klar hoppas han inte bli än på ett tag.

– Jag har en del luckor, bland annat Buffalo Bill från 50-talet. Men det finns inget tråkigare än en komplett samling.

Fakta: Jens Lindell

Ålder: 54.Bor: Hyreslägenhet i Norrköping. Yrke: Informationssekreterare på Miljöpartiet i Norrköping.Familj: Fru och fem barn.Favoritcitat från serievärlden: Karl-Alfred: ”Jag är den jag är, det är allt jag är”.

Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Mias hobby får ta plats på höjden: "Titanic är mitt lilla skrytbygge" Lises lägenhet blev ett kaos: Det gick väldigt snabbt utför

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.