Annons

Jerker och Pernilla fick lägenhet på poppis gata

Västra Götaland Så likt ett radhus som möjligt, bekvämt och centralt. Hem & Hyra har kollat vilka de mest eftertraktade lägenheterna i Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad är.

Jerker och Pernilla Persson köade åtta månader hos AB Bostäder i Lidköping innan de fick radhuslägenheten på Renvägen. De föll för takhöjden i vardagsrummet. Det lugna, barnvänliga området. Trädgården.
– Det är lite villa över lägenheten, men vi äger den inte och det är en fördel, säger Pernilla.
– Jag kan inte tänka mig en vanlig lägenhet igen. Då byter man ned sig, säger Jerker.

Christina och Tony Juhlin bor också i radhuslägenhet, på Hantverksgatan i Vårgårda.
– Jag sökte hos en mängd värdar och är väldigt nöjd över att jag inte nappade på något annat, säger Christina.
Hon och maken Tony är rullstolsburna. Det ställer krav på bostaden som infrias här.
– Men vi hade bott här även om vi inte satt i rullstol. Här finns allt, säger Tony Juhlin.
Enda minusfaktorn är hyran. Drygt 7 300 kronor för fyran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har gjort en rundringning hos de största bolagen i Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad och frågat vilka adresser som är mest populära. Enligt svaren är lägenheter som familjerna Perssons och Juhlins, radhusliknande med egen ingång, trädgård och tvättmaskin, eftertraktade.
– Många drömmer nog om att ha ett eget hus. När man har familj vill man gärna ha en liten trädgård, säger Gunilla Karlsson, marknadschef på AB Bostäder i Lidköping.

Annons

Ingrid Åsheim, uthyrningsansvarig på Alingsåshem, tror att det ökade intresset för radhuslägenheter beror på att det blivit svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Barnfamiljer väljer i stället hyresrätt.
Samma tankegångar finns hos Skövdebostäder. Bolagets nya tvåplanshus i kvarteret Hästoven, med egen ingång och uteplats eller balkong, ökar i popularitet.
– Där väljer ovanligt många unga barnfamiljer att bo. Delvis är det nog ett resultat av att det blivit allt svårare för unga par att ta sig in på bostadsmarknaden, säger marknadschef Martin Sohlberg.

En annan faktor som lockar många är ett centralt läge. När bostäderna fräschas upp blir de genast mer populära.
– Vi har ett gammalt hus som vi har stamrenoverat så att det har nya badrum, nya kök, hiss och inglasade balkonger. Det är väldigt attraktivt, säger Katarina Larsson, uthyrningsansvarig på Lysekilsbostäder.
Enligt Åsa Svensson på Vänersborgsbostäder har lägenheterna på Roddaregatan i Vänersborg blivit mycket mer eftersökta sedan husen renoverades.
– Där märker vi av ett uppsving med många intresseanmälningar när det blir något ledigt.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

På vissa håll efterfrågas mer exklusiva lägenheter i äldre hus i stadskärnorna. Exempelvis hos privata Wennergrens, som har 900 lägenheter i Hjo.
– Där finns en typ av standard som många efterfrågar. Högt i tak, stuckatur och kakelugnar. Det är populärt, säger Nina Gumaelius, uthyrningsansvarig.

Fakta: Värdarna: här vill hyresgästerna helst bo

Mariehus i Mariestad: centrala Gamla stan, Mariagatan och radhuslägenheterna på Tranbärsvägen.Wennergrens: de äldre husen på Floragatan och Sturegatan i Hjo.AB Bostäder i Lidköping: radhusen på Järvvägen och Renvägen.Skövdebostäder: Drottninggatan, Skolgatan och Storgatan i centrum. Även Per-Andersgården, Hästhoven och Folkets Park.Hyresbostäder i Falköping: Ellagatan och Olof Andersgatan. Centrala kvarteret Vagnmakaren (bland 50-plussare).Apartment Bostad (Skövde): Alla bolagets lägenheter är lika populära.

Vänersborgsbostäder: Duellgatan, Almgatan, Norra Järnvägsgatan och de ombyggda lägenheterna på Roddaregatan.Uddevallahem: Walkeskroken, Tjärhovsgatan, Tallvägen, Stora Nygatan och Östergatan.Eidar i Trollhättan: Staveredsgatan/Järnvägsgatan och Föreningsgatan/Strandgatan.Sotenäsbostäder: Fyrbåksgatan i Kungshamn och Skyttevägen i Smögen. Lysekilsbostäder: Järnvägsgatan 5 och Drottninggatan. Åmåls Kommunfastigheter: Kvarteren Laxen (Hjältegatan/N. Långgatan) och Ormen (Hjältegatan/S Långgatan) samt Rålinsgatan.

Alingsåshem: Sörhaga, Ängabo, Östlyckan, Jungmansgatan och Hantverksgatan. Marks Bostads AB: Åkerstigen/Bäckstigen, Lövåsgatan/Fredensborgsgatan och Vipgränd i Kinna. Sandvallsäng, Nämndemansgatan, Rådmansgatan och Lagmansgatan i Skene.Stubo i Ulricehamn: Kullen, Södra Kyrkogatan, Södra Kullagatan och Storgatan.AB Bostäder i Borås: centrum, Trandared, Göta, Östermalm och Hestra.Apartment Bostad (Borås): Villagatorna, Nedre Tjädergatan, Åsbogatan och Yxhammarsgatan.Vårgårda Bostäder: Kabelgatan, Hantverksgatan och Hökvägen/Trastvägen.

Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.